Bordercollie kuulub karjakoerte rühma ja on klassikaline talukoer. Ta on suurepärane töökoer. Koer saab võrratult hakkama lammaste karjatamisega, kuulekusvõistlustel ja teda kasutatakse ka päästeoperatsioonides jälje üles võtmisel. Lambakasvatajad kiidavad nende pühendumist, sitkust, kiiret tegutsemist ja üldist intelligentsust.

Välimus
Kolju on mõõdukalt lai. Nina on musta värvusega, kuid pruuni karvkattega koertel on see pruun ja sinistel koertel – kiltkivi värvi. Silmad on laia asetusega, ovaalse kujuga, mõõduka suurusega, pruuni värvusega, välja arvatud sinise värvustel, kel üks või mõlemad või osa ühest või mõlemast võib-olla sinine. Ilme on leebe, innukas ja intelligentne. Kõrvad asetsevad teineteisest eemal. Kantakse püstiselt või poolpüstiselt. Lõuad on tugevad ja korraliku kääritaolise hambumusega. Kael on pikk, tugev ja lihaseline, laienedes õlgade suunas. Kere on turjakõrgusest veidi pikem. Esijalgade luud on tugevad, kuid mitte rasked. Ribid on hästi kaardunud, rind sügav. Nii esi- kui ka tagakäpad on ovaalsed. Saba on madala asetusega, lülid ulatuvad vähemalt kannani, sabaots on ülespoole kaarduv. Saba võib tõusta erutuse korral, kuid ei kanta mitte kunagi selja kohal. Kuigi karvkattes on lubatud kõik värvused, ei tohi valge kunagi domineeriv värv olla.
Emaste koerte turjakõrguseks on 51-53 cm ja nad kaaluvad 14-17 kg. Isaste turjakõrgus on 53-55 ja kaal jääb vahemikku 17-20 kg.

Toitmine
Täiskasvanud koera ei ole kulukas pidada. Kutsikas vajab aga kasvuperioodil (4.-8. elukuul) kvaliteetset kutsikatoitu.

Suhtlus
Bordercollie on tähelepanelik, elav ja valvas koer, kes on alati valmis tööd tegema. Koeral tekib omaniku ja perega väga lähedane suhe, kuid kui peres on väga väikesed lapsed ja koer ei saa piisavalt tähelepanu ja liikumisvõimalust, hakkab ta karjatama kõike, mis liigub, kaasa arvatud väikeseid lapsi. Koer kiindub tõeliselt oma omanikku ja järgneb talle pühendunult kõikjale. Bordercollie on vapper ja julge koer, kuid kui tal pole piisavalt tegevust, võib ta pahandusi tegema hakata.

Aktiivsus
Keha lihaselisuse säilitamiseks ja aju tegevuses hoidmiseks PEAB bordercollie palju liikuda saama. Vastasel juhul võib koer pahandust tegema hakata ja agressiivseks muutuda. Koer vajab palju ruumi ringi liikumiseks, seega oleks bordercollie't kõige parem maakohas pidada.

Treenimine
Raske on leida teist nii lihtsalt treenitavat koera kui bordercollie. Tänu sellele on koer nagu taevalik kingitus neile, kes soovivad koera, kes oleks tubli nii kuulekus-, agiltyvõistlustel- kui ka karjatamisel. Bordercolliel on lammaste karjatamine loomuses ja kui talle ei anta võimalust sellega tegelemiseks, peab kindlasti leidma talle mõne muu toimingu, et ta saaks oma aju tegevuses hoida ja palju liikuda.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 4-8 kutsikat.

Eluiga
Koera keskmine eluiga on 12-14 aastat, kuid mõni koer võib elada ka kuni 18 aasta vanuseks.