Koera nimi on tuletatud Prantsusmaa regiooni Brie järgi. Thomas Jefferson importis mitmeid koeri Ameerikasse. Tõug sai tuntuks oma truuduse poolest ja nimetati Prantsuse armee ametlikuks koeraks. Need koerad tõid rindejoonele varustust, olid vahtkonnaks abilisteks ja aitasid haavatuid otsida. Briard kuulub karjakoerte rühma. Neid kasutatakse valve-, karja-, seltsi- ja näitusekoertena.

Välimus
Kolju on veidi ümara kujuga. Lõuad on tugevad. Silmad on hästi avatud ja üsna suured, tumedavärvilised, intelligentse ja leebe ilmega. Kõrvad on kõrge asetusega ja pikakarvalised. Hambumus on kääritaoline; hambad väga tugevad. Kael on mõõduka pikkusega, tugev ja lihaseline, sujuvalt kerega liituv. Selg on sirge. Kerepikkus on turjakõrgusest pikem. Esijalad on tugevate luudega ja lihaselised; tagajalad on jõulised ja topeltkannustega. Tugevate käpapatjadega käpad on tugevad, ümardunud kujuga ja karvarohked. Saba on pikk, koheva karvaga, tipust konksuga ja madala asetusega. Näitusekoerte karvkatte eelistatud värvused on kiltkivi värvi hall, kõik kollakaspruunid toonid, must ning must hajutatud valgega.
Emaste koerte turjakõrguseks on 56-64 cm ja nad kaaluvad umbes 34 kg. Isaste turjakõrgus jääb vahemikku 62-68 cm ja kaal on umbes 38,5 kg.

Toitmine
Briardi ülalpidamine ei ole kulukas.

Suhtlus
Briardil on loomupärane kaitseinstinkt, seega sobib ta suurepäraselt perekoeraks. Koer kiindub tugevalt ühte pereliikmesse ja on teada, et koeral on kombeks lapsi vanemate riidlemiste eest kaitsta. Briard on tugev, valvas ja julge koer, kes võib vähese koolituse tõttu teiste koerte suhtes agressiivsust üles näidata. Koer saab teiste lemmikloomadega hästi läbi, kui neid on juba varakult omavahel tutvustatud. Briard naudib pere keskel olemist, võõrastesse suhtub ta umbusklikult. Ta on rõõmus ja elav koer, kellele meeldib igasugustes mängudes osaleda. Pidage meeles, et kui lubate kaheksa kuusel koeral karmilt mängida, mängib ta tõenäoliselt samal viisil ka täiskasvanuna.

Aktiivsus
Suure energiataseme tõttu vajab koer palju liikumist. Briard naudib ujumist ja jalgratta kõrval jooksmine on talle eriti hea harjutus.

Treenimine
Täiskasvanud briardil on kalduvus domineerima hakata, seega on oliline treenimisega alustada juba varajases eas. Kuuleka ja alluva koera kujundamiseks on oluline kutsika sotsialiseerimine. Eduka koolitamise võtmeteks on järjepidevus, kannatlikkus, leebe meel ja armastusväärsus.

Pesakond
Pesakonnas olevate kutsikate arv võib väga erinev olla. On teada ka 17-kutsikalisi pesakondi, kuid keskmine järeltulijate arv on umbes 6.

Eluiga
Briardi keskmine eluiga on 10-12 aastat.