Ta on üks kõige algsemaid terjeri tõuge. Sõna "cairn" tuleb gaeli keelest ning tähendab kivihunniut, mis meenutab tõu kasutamist muuhulgas ka urukoerana. Cairni terjer kuulub terjerite rühma. Koera kasutati algselt rebaste jahtimisel ja rotipüüdjana. Tänapäeval on cairni terjer seltsikoer. Need loomult julged ja vallatud koerad on enesekindlad, kuid pole kunagi agressiivsed.

Välimus
Cairni pea on väike ja rõhutatud otsmikuvaoga. Koon on jõuline, lõuad tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on laia asetusega, keskmise suurusega ja tumeda pähkelpruuni värvusega. Kõrvad on väikesed, teravatipulised ja püstised. Kael on hea hoiakuga, kuid mitte lühike. Selg on tasane ja keskmise pikkusega. Esijalad on keskmise pikkusega. Luustik on keskmise tugevusega. Tagajalad on tugevad ja lihaselised. Tugevate käpapatjadega esikäpad on suuremad kui tagakäpad. Saba on lühike ja rõõmsalt püstine, kuid mitte kunagi üle selja.
Nii isaste kui ka emaste koerte turjakõrgus jääb vahemikku 28-31 cm ja kaal on 6-7,5 kg.

Toitmine
Selle väiksetõulise koer toitmine on suhteliselt lihtne. Oluline on koera mitte üle toita.

Suhtlus
Cairni terjer on rõõmus, valvas, mänguhimuline ja ekstravertne koer, kes sobib hästi sõbraks lastele. Üldjuhul saab hästi läbi ka teiste koertega. Kasside ja teiste lemmikloomadega peab aga cairni terjerit varajases eas harjutama hakkama, vastasel juhul võib koer neid kogu aeg taga ajama hakata.

Aktiivsus
Cairni terjer on energiline koer, kes peab saama piisavalt ringi joosta ja mängida. Aga kuna koeral on tugev jahtimisinstinkt, võib ta ka minema joosta. Terjeri loomusele omaselt soovib cairini terjer ka kaevata.

Treenimine
Cairni terjer võib-olla iseseisev ja kangekaelne koer, seega peab treenimisel leebe ja kindlakäeline olema.

Pesakond
Pesakonnas on tavaliselt 4-6 kutsikat, kuid järeltulijaid võib-olla ka kuni 8.

Eluiga
Cairni terjer võib elada 14-15 aastaseks.