Tänava ääres parkivate autode ratastel võib tihti pissilaike näha. Meie jaoks näeb see ebameeldiv ja kole välja, kuid kas oled mõelnud, miks koerad nii üldse teevad?

Pissimine ei ole koera jaoks pelgalt põie tühjendamine, vaid see on tähtis protseduur, mil on mitmeid olulisi eesmärke. Koera uriin sisaldab hormoone, mille kaudu nad omavahel suhtlevad. Ka territooriumi märgistavad koerad just pissimise kaudu.

Koera käitumist analüüsiva raamatu "Canine Behavior: Insights and Answers" autor Bonnie V. Beaver tõdeb, et isased koerad tõstavad jalga 97,6% juhtudest. Küsimusele, miks nad meeleldi just vertikaalsete objektide, näiteks puud, tänavavalgustid, autorattad, tänavakivid jne, peale pissivad, üritab käitumisspetsialist oma raamatus vastuse anda. Ta usub, et nad teevad seda eeskätt sellepärast, et soovivad oma “visiitkaardi” teistele koertele võimalikult "nähtavale" jätta ja maapinnast pisut kõrgemal, enam-vähem koera koonu kõrgusel, ei jää see liigikaaslastele märkamatuks.


Uriinile iseloomulik lõhn püsib kõige kauem peal just vertikaalselt asetsevatel objektidel, kirjutas veterinaar Bruce Fogle raamatus “Tunne oma koera”. See on koerte jaoks väga oluline.

Koerad kipuvad autoratastele pissima ka seetõttu, et seal leidub tohutul hulgal erinevaid lõhnu. Kui üks koer on seda kord juba teinud, järgivad sama mustrit ka kõik teised mööduvad koerad.

Kuidas sellele käitumisele piir panna?

Koer, kes aeg-ajalt mõne ette juhtuva autoratta peale pissib, ei ole inimestele üldjuhul probleemiks, kuid sellest käitumisest võib saada ka tüütu probleem, kui koer jalutuskäigu ajal sihikindlalt iga tänava ääres parkiva auto ratastele pissida tahab. Ebameeldiv on see ka juhul, kui koer teeb oma häda hoopis koduhoovis parkiva või naabri uhke auto peale.

Õnneks leidub ka sellele probleemile lahendus. Koera, kes on õpetatud oma häda vaid õue tegema ning teab, et siseruumides on see keelatud, saab õpetada ka teisi kohti vältima. Olgugi, et see nõuab kannatust, on siiski võimalik oma koerale selgeks teha, millistes kohtades on lubatud oma häda teha ja millistes mitte.

Kasuta koera treenimiseks positiivseid meetmeid ja soovitud käitumise juurutamiseks ka väärtuslikku preemiat. Nii püsib koer motiveerituna. Kui märkad, et sinu lemmikloom jälle autoratta poole kisub, kasuta keelavat käsklust (näiteks "ei"), mille tähendus on koerale juba eelnevalt selgeks õpetatud. Kui koer selle peale üllatunult sind vaatab ja oma tähelepanu autorattalt eemale suunab, kiida teda. Korda seda pidevalt ning kiida olukordi, kui koer autoratta asemel oma tähelepanu hoopis sulle suunab ja ihaldatud objektist möödub. Premeeri oma koera ka siis, kui ta häda tegemiseks autoratta asemel muu, sinu jaoks sobiva koha valib.

Allikas: cuteness.com