Minu koer ei võtagi õppust, sest ta on põikpäine. Koerad on kohati samasugused nagu inimesed. Mõnedel võtab õppimine kauem aega, teine haarab uusi teadmisi-oskusi lennult. Kui sinu kutsikal õppimine veidi kauem aega võtab, siis ära tee kohe järeldusi, et ta on aeglane, põikpäine või domineeriv ja ei taha käsklusi kuulatagi. Oluline on olla kannatlik ja premeerida kohe, kui kutsikas on midagi õigesti teinud.

Kutsikad peavad olema 6 kuud vanad, enne kui neid õpetama asuda. Arusaadavalt ei ole kutsikate keskendumisvõime võrreldav täiskasvanud koerte omaga. Kuid see ei ole põhjus, miks kutsika koolitamist edasi lükata. Tegelikult on kutsikad õppimisvõimelised niipea, kui suudavad ümbritsevast keskkonnast aru saada. Ja mida varem kutsikat sotsialiseerima hakata, seda parem, et temast kasvaks terve psüühikaga tasakaalukas koer.

Maiustega premeerimine mõjub vaid muretu ja lihtsa loomuga kutsikatele. Hea käitumise premeerimine ei mõju mitte ainult koertele, vaid kõigile loomadele. Isegi mõõkvaalu treenitakse. Mõtle kui kerge on kutsika treenimine vaala treenimisega võrreldes.

Maiuste kasutamine treenimisel on altkäemaks. Eks oled isegi kogenud, kuidas sinu motivatsioon kasvab, kui saad tunnustust või preemiat. Sama kehtib loomulikult ka koerte puhul. Preemia innustab rohkem tegutsema ja kui õige käitumise eest saab ka maitsvat maiust, on koer enam kui õnnelik.

Minu koer tõmbab rihma, sest ta on domineeriva loomuga. See on täiesti vale arvamine. Koerad ei pinguta selle nimel, et inimeste üle võimu saavutada. Samuti pole koertel sellist iseloomuomandust. Domineerimine eksisteerib vaid kahe inimese omavahelises suhtes, kus üks kipub alati veidi võimukam olema kui teine. Kui koer rihma sikutab, siis sellepärast, et teda pole õpetatud inimese kõrval korralikult kõndima.

Koer urineerib tuppa, sest on minu peale vihane. Koerad ei tegele mõtlemise ja kättemaksu haudumisega. Tal võib olla hoopis igav, kannatada üksindusahistuse või kuseteede infektsiooni all. Oluline on meeles pidada, et korralik ja järjepidev treening aitab vältida olukorda, kus igavlev koer pahandust hakkab tegema.