Tänapäeval kasutab toiduainetööstus palju ksülitooli. Ksülitool on madalakaloriline magustaja, mida leidub närimiskummides, hambapastas, suupastillides, pehmetes näritavates vitamiinides ja isegi mõnedes tööstuslikult toodetud moosides ja maapähklivõis. Kui ksülitool on kasulik inimeste hammastele ja hambaarstid soovitavad, et ksülitooliga närimiskummi närimine aitab ära hoida kaariest ja hammaste lagunemist, siis koerte puhul lugu on hoopis vastupidi. Isegi väikestes kogustes võib ksülitool kutsuda koeral esile haigusnähte, ja mõni ettevaatamatu amps ksülitooli sisaldavat maapähklivõid või muud magusat pala võib koerale olla eluohtlik.

Ksülitool kutsub koera organismis esile insuliinitaseme järsku tõusu, võib tekkida ajukahjustus ja õigel ajal abi saamata võib loom surra. Kui koer on kogemata söönud midagi sellist, mille puhul on alust kahtlustada, et tegemist on ksülitooli sisaldava maiusega, on oluline kiiresti veterinaari poole pöörduda.

On toiduainete tootjaid, kes ei maini palju nad oma toodetes ksülitooli kasutavad, aga kui uurite tähelepanekult pakendit ja ksülitooli sisaldus on ära toodud koostisainete nimekirjas eespool, on tegemist koerale potentsiaalselt ohtliku tootega. Üldiselt võiks kõik suhkruvabad tooted, mis sisaldavad kunstlikke magustajaid, ettevaatuse mõttes koera eest ära peita.

Allikas: Drozthegoodlife