1973. aastast alates korraldataval võistlusel on koeri jäänud autode alla, saanud lööke lumetõrjemasinatelt, samuti surnud südameatakki ja kopsupõletikku. 2017. aastal hukkus võistluse käigus 5 koera.

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine kirjutab, et 80 protsenti koertest, kes distantsi läbivad, saavad kopsukahjustuse, enam kui 60 protsendil tekivad seedetraktihäired, näiteks maohaavandid.

Paljud kelgukoerteks aretatud loomad tapetakse enneaegselt, kuna nad ei ole piisavalt kiired või ei vasta välimuselt tõustandarditele. Ka need, kes vanuse poolest enam ei kõlba, lähevad hukkamisele või hüljatakse.

Võistluse käigus tuleb koertel läbi 1510-kilomeetrine distants vähem kui kahe nädalaga. Reeglid näevad ette vaid 40-tunnist puhkust, mille vältel ei ole lubatud olla varju all ega läbida veterinaarkontrolli. Peaaegu pooled koertest ei jõua finišini, nad jäetakse maha vahepunktidesse, peamisteks põhjusteks luude, liigeste ja lihaste vigastused, mis paratamatult tekivad miinuskraadide ja suure füüsilise pingutuse juures.

Ka väljaspool võistlust peetakse kelgukoeri ebanormaalsetes tingimustes: keti otsas, ainsaks peavarjuks plastmassist kuudid. Paljud neist külmuvad surnuks, sage probleem on ka stressist põhjustatud kivide närimine.

Samal ajal on võistlus inimeste hulgas tohutult populaarne ja muutunud tõeliseks turismimagnetiks. Lisaks sajakonnale kelgujuhile kogunevad tuhanded seda pealt vaatama. Tänavusel Iditarod Race`il on võistlejaid Ameerika Ühendriikidest, Kanadast, Norrast ja Taanist. Võistluse suursponsor Alaska Airlines teatas nädala alguses, et loobub ürituse toetamisest.