1. Käharakarvaline bichon

Wikimedia.org

Bichoni eelistavad lemmikuna isegi kogenud koerapidajad, kuid see tõug sobib ka algajale koeraomanikule. Neil koertel on hea iseloom ja nad sobivad kogupere lemmikuks suurepäraselt. Mõnest koeravõtuga kaasnevatest kohustustest siiski pääsu pole — nagu iga koer, vajab ka bichon korrapärast kammimist ja jalutuskäike. Lisaks rohkelt armastust ja pehmeid kallistusi.

2. Cavalier king charles spaniel

Pixabay.com

Need sõbralikud koerad armastavad omanikuga koos olla niipalju kui võimalik, mistõttu on see ideaalne koer inimesele, kes tahab, et lemmik pidevalt tema läheduses viibiks. Spanjel vajab palju tähelepanu ja võib peremehe äraolekul kannatada üksindusahistuse all. Spanjelitega kooselu teeb kergeks selle koera kuulekus ja loomupärane oskus hästi käituda. Kuid siinkohal tuleb rõhutada, et tegemist on väga elava koeraga, kellel on üsna suur liikumisvajadus. Seega ei sobi see koer korterisse, vaid tema elu teeb rõõmsamaks oma aiaga maja, kus ta saab joosta ja hüpata niipalju kui tema koerasüda kutsub ja kus peremees on alati käpaulatuses.

3. Kuldne retriiver

Pixabay.com

Retriiverid on oma sõbraliku ja armsa oleku poolest tõelised südametevallutajad. Nende seltskond pakub alati rõõmu ja nad sobivad headeks kaaslasteks ka lastele. Retriiverite hooldamisega ei ole vaja ülisuurt vaeva näha ja nende suurepärane iseloom ja hea treenitavus teeb neist suurepärased perekoerad. Kuldne retriiver tuleb meelsasti kaasa pikemale jalutuskäigule mööda metsaradu, et tuua peremehele mõni kuivanud puuoks, aga nad lesivad ka meelsasti peremehe kõrval diivanil ja lasevad ennast laisalt kõrva tagant sügada.

4. Inglise hurt

Wikipedia.org

Tegemist on koeraga, kellele peale vaadates ei oskakski esmaspilgul arvata, et temagi sobib algajale koeraomanikule. Inglise hurt on suurepärane kaaslane metsajooksul ja ta teeb jalutuskäigud rõõmsamaks, kuid sellel koeral ka varjatud, kuid see-eest hoopiski mitte halvem pool, mis kooselus kiiresti välja tuleb — nimelt armastab see koer diivanil lesida rohkem kui tema sale ja jahikoeralik välimus reeta võiks. Jah, inglise hurdad võivad olla ka suured unimütsid. Boonus on see, et inglise hurda lühike karv ei vaja erilist hooldust.

5. Papillon

Pixabay.com

See uhke prantsusekeelne nimi tähendab liblikat ning papilloni kőrvad ja ilme meenutavadki liblika tiibu. See väikest kasvu koerake on sõbralik, nutikas ja kiiresti trikke õppiv väikest kasvu koer. Tasub teada, et papilloni väikeses kehas peidab end tegelikult suure isiksusega koer, kellel on oma iseloom. Nad vajavad sotsialiseerimist, sest kipuvad võõraste inimeste seltsonnas olema reserveeritud. Ka võivad nad teinekord olla lastega ettearvamatud. Papillon sobib seltsiliseks inimesesele, kes on tahtejõuline ja suudab oma lemmikule selgeks teha, kes on majas peremees.

6. Labradori retriiver

Pixabay.com

Samamoodi nagu nende sugulane kuldne retriiver on ka labradori retriiverid suured lastesõbrad. Nad on sotsiaalsed ja kergesti treenitavad, aga nende trennigraafik peaks olema veidi sisutihedam kui see, mis kuldsetele retriiveritele sobib. Boonuseks võib labradori retriiverit igale poole kaasa võtta, olgu selleks matk, autoreis või küllaminek kaugel elavale sõbrale. Nad istuvad sinuga koos kui sa tänavakohvikus hommikukohvi rüüpad, nad jälgivad tähelepanekult laste pallimängu ja pakuvad sulle seltsi kui sa jooksmisega kilokaloreid kulutad.

7. Puudel

Puudlid on ühed kõige paremini treenitavad koerad. Puudel on aktiivne koer, kelle võib julgelt välitreeningule kaasa võtta, kuid ta on ka meelsasti nõus vihmaseid päevi koos peremehega hoopis diivanil pikutades veetma. Puudlid vajavad korrapärast kammimist, aga nad ei aja karva nii nagu teised koerad ja sobivad ka allergikutele.

8. Mops

Wikimedia.org

Kes küll ei armastaks seda armast nöbininalist nägu? Mopsid on naljakad väikesed seltsilised, kes toovad rõõmu omaniku töö- ja puhkepäevadessse. Ehkki neil on üsna toekas väike kere, on nad piisavalt aktiivsed, et mitte lasta peremehel diivanikartuliks muutuda.

9. Shetlandi lambakoer

Pixabay.com

Vaatamata sellele, et shetlandi lambakoera pikk ja kohev karv võib esmakordse koeravõtja ära ehmatada, on nende koerte eest tegelikult kerge hoolt kanda. Jah, nad vajavad korrapärast kammimist, kuid nende hea iseloom ja sõbralikkus kaalub selle kõik üles. Nad on küll üsna väikest kasvu, kuid nende sisse mahub suur isiksus ja rohkelt spordilembust. Sheltandi saartelt pärit sõber on kohe hakkamas, kui on vaja minna agility- või kuulekustreeningutele.

10. Shih Tzu

Pixabay.com

Oled mõelnud, et tahad väikest koera, kellel oleks ka piisavalt iseloomu? Sellisel juhul sobib Shih Tzu suurepäraselt. Neil on häid omadusi nagu ustavus, kiinduvus ja energililisus, kuid nende treenimine peab algama juba kutsikaeast alates. Mis teha, vahel ei ole head ilma halvata — mõnedel selle tõu esindajatel võib esineda käitumisprobleeme, aga seda tuleb ette võrdlemisi harva. Kuna nendel pisikestel karvapallidel on oma isiksus, peab sama suutma vastu pakkuda ka omanik. Kindlasti tuleb Shih Tzule teada anda, kes on majas tõeline peremees. Kui seda koerakest mitte ära hellitada, saab temast esmakordsele koeraomanikule suurepärase seltsilise.

11. Pomeranian

Wikipedia.org

Pomeranianid on kohevad karvapallid, kes sobivad algajale koeraomanikule, kuid kelle armsast välimusest ei tasuks end meelitada lasta, sest tegemist ei ole mängukarudega, vaid koertega, kes võivad vahetevahel olla küllatki tujukad. Nad on sõltumatud ja teinekord tahavad otsustada oma nägemusest lähtuvalt. Selleks, et seda koera ka teiste loomadega sõbraks teha, on neid vaja sotsialiseerida juba kutsikana.

Allikas: Iheartdogs.com