Flaami karjakoer kuulub töökoerte rühma. Neid kasutatakse seltsi-, valve- ja näitusekoertena. Flaami karjakoera füüsilised võimed ja iseloom, hea lõhnataju, ettevõtlikkus ja taiplikkus võimaldavad tema kasutamist nii jälje- ja teatekoerana kui ka metsavahi abilisena.Teda kasutatakse ka tänapäeval näiteks politseitöös.

Välimus
Pea jätab võimsa mulje, mida habe ja vuntsikarvad veelgi rõhutavad. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on ovaalsed ja nende värv peab olema võimalikult tume, sõltuvalt karvkatte värvusest. Koera pilk on valvas. Kõrvad on kõrge asetusega, väga painduvad ja kolmnurkse kujuga. Kael on lihaseline ja tugev, liitudes mõõdukalt pikkade ja lihaseliste õlgadega. Kere on lühike, tugev, kompaktne ja sügav. Esijalad on sirged ja väga pikad; tagajalad on tugevad ka lihaselised koos jõuliste kintsudega. Kaardus varvaste ja tugevate käpapatjadega käpad on lühikesed, ümarad ja kompaktsed. Saba on suhteliselt kõrge asetusega ja see lühendatakse kuni ühe nädala vanusel kutsikal kahe või kolme sabalüli pikkuseks. Flaami karjakoera karvkatte värvuseks võib-olla kollakaspruun, hallikas, soola-pipra ja hallisegune ning hall. Lubatud on üks valge täpp rinnal, kuid muud värvid on ebasoovitavad.
Emase koera turjakõrgus on 59-65 cm ja ta võib kaaluda 27-35 kg. Isase turjakõrgus on 62-68 cm ja tema kaal jääb vahemikku 35-40 kg.

Toitmine
Sööb vastavalt kehalisele aktiivsusele, seega pole väga nõudlik. Kahe toidukorra vahel anda 3-5 topsi kõrgkvaliteetset kuivtoitu.

Suhtlus
Tänu oma stabiilsele temperamendile ja meeldivale loomusele sobib koer ideaalselt perekoeraks. Flaami koer kaitseb oma pere ja kodu. Koer on vaikne, rahulik, kuulekas ja südamlik. Võõraste suhtes on ta ettevaatlik, kuid mitte kunagi agressiivne. Varajane sotsialiseerimine toob harmoonilise suhte ka teiste lemmikloomadega.

Aktiivsus
Flaami karjakoera kutsikas saab piisavalt liikuda, kui tal on võimalik aias ringi joosta. Täiskasvanuna kohaneb koer hästi pere tingimustega, kuid ta peaks saama päevas jalutada umbes 2-4 km.

Treenimine
Flaami karjakoer on inteligentne koer, kes mõistab kiirelt, mida temalt oodatakse ja täidab käske suure pühendumusega. Aeg-ajalt võib koer välja näidata ka oma põikpäisust ja omanik peab suutma koera distsipliini säilitamise nimel kontrollida.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 7-8 kutsikat.

Eluiga
Flaami karjakoera keskmine eluiga on 11-12 aastat.