Ära unusta kaitsta koera äkiliste temperatuuri muutuste eest. Hommikuti kindad käes ja müts peas koeraga õue minnes, mõtle ka lemmiklooma peale. Kui ilmad muutuvad oluliselt jahedamaks, tasub tähelepanu pöörata ja mõelda, kui külm on sinu lemmiku jaoks liiga külm? Võib-olla vajab ka tema jopet? Iga koer ei tohiks äkitselt külma kätte sattuda, sest see võib põhjustada mitmeid tervisemuresid nagu külmetus, kopsupõletik, nahainfektsioonid, sügelus, punetus, seenhaigused. Olgugi, et mõni koer talub külma paremini kui teine, siis hoia oma loomal silm peal.

Heidame pilgu peale, millised on tüüpilised tervisemured, mis koeri vihmaperioodil ja esimeste külmade ilmade saaudes kimbutama tulevad.

Kõhulahtisus

Kõhulahtisus on vihmaste ilmadega levinud tervisemure, mis koeri kimbutama tuleb. Kui tavaliselt põhjustab kõhulahtisuse seedekulglas kiiresti liikuv seedimata toit, siis vihmasest ilmast tingitud kõhulahtisusele lisandub pahatihti ka isutus ja oksendamine. See viitab, et koeral võib olla kallal hoopis nakkushaigus.

Nakatumise vältimiseks on tähtis, et koera soolestiku mikrofloora oleks korras. Kui mikrofloora on paigast ära, anna talle keefiri või maitsestamata jogurit, millesse on lisatud kasulikke baktereid. Need tapavad põletikulised ja ebavajalikud bakterid ära. Kui kõhulahtisus on äge või see ei lähe päeva või paariga üle, pea nõu loomaarstiga.

Kirbud ja puugid

Kirbud ja puugid armastavad vihmaseid ja niiskeid ilmasid. Nad võivad põhjustada mitmeid ebameeldivaid haiguseid. Lisaks sellele, on need vereimejad nii väikesed, et neid pole koera karvkatte seest märgata. Kaitse oma koera kliinikus, veterinaarapteegis ja suuremates loomapoodides müügil olevate kaitsevaenditega.

Hingamisteede haigused

Kui koer on vihmase ja külma ilmaga pikalt õues, suureneb oht nakatuda viirustesse. Ka bakterid ja seenhaigused võivad lemmiklooma kimbutama tulla. Pane tähele, et kui sa ei sekku, võib pealtnäha süütust külmetusest areneda lõpuks välja lausa mõni eluohtlik haigus, näiteks kopsupõletik. Viimase sümptomite hulka kuuluvad isutus, hingamisraskused, tilkuv nina, köhimine ja nõrkus.

Selliste haiguste vältimiseks hoolitse oma koera eest. Hoia ta kuivana ja ära jäta koera üksinda külma ilma ja tuule kätte, eriti öösiti. Märg koer kuivata korralikult ära ja veendu, et karvkate oleks täielikult kuiv. Paksu karvaga koertel kipub karv naha lähistelt niiskeks jääma.

Tugeva saju või sopase ilma korral kaitseb vihmajope karva. Koer püsib kuiv ja kodu puhas..

Kui koer on öösiti õues, peab tal olema sobilik kuut või peavari, kuhu ta tuule, sademete ja külma ilma eest varjuda saab.

Koerte parvoviirus

See põhjustab väga nakkavat kõhulahtisust ja oksendamisega kulgevat haigust. Eriti vastuvõtlikud parvoviirusele on kutsikad. Sageli raskendavad haiguse kulgu ka siseparasiidid. Viiruse muudab ohtlikuks selle võime püsida oma keskkonnas lausa kuid ning seda ei hävita talvekülm ega ka paljud leivinud desinfitseerimisvahendid. Viiruse peiteaeg võib olla 4-6 päeva.

Haigus tabab seedesüsteemi ja südant. Subkliiniline infektsioon, mis esineb põhiliselt täiskasvanud loomadel, avaldub kerges uimasuses ja isutuses, mis kestab üks-kaks päeva. Tõsisema haigestumisega kaasneb oksendamine, vinava lõhnaga verine kõhulahtisus, isutus, palavik, nõrkus, depressioon ja veekaotus.

Leptospiroos

Soe ja vihmarohke sügis soodustab ka leptospiroosi levikut. Leptospiroos on eluohtlik haigus, millesse võivad koerad nakatuda limaskesta- või nahavigastuste kaudu, kui puutuvad kokku leptospiirasid sisaldava uriini või uriiniga saastunud pinnase, vee või söögiga. Pane tähele, et selle haiguse võib lemmikloom korjata üles ka metsateel asuvast porilombist juues! Tiina Toomet jagab nõu, kuidas oma lemmiklooma selle nakkuse eest kaitsta. Loe selle kohta lähemalt SIIT.

Allikas: loomakliinikud.ee, fiprofortplus.wordpress.com