Ka koerad võivad oma nägu katta mitmel erineval põhjusel.

Pühkimine või kratsimine

Koer kasutab oma käppasid ka enese välimuse eest hoolitsemiseks. Ta kratsib end ja korrastab käppadega oma karva. Kui koer lõpetas parasjagu söömise või joomise, võib ta käppasid kasutada ka selleks, et ma nägu toidujääkidest puhtaks pühkida, samuti silmade pesemiseks. Kui seda tuleb ette aeg-ajalt, pole vaja muretseda, kuid kui koer pühib või kratsib järjepidevalt täpselt sama kohta, tuleks sellele tähelepanu pöörata. Selle taga võib peituda midagi enamat, nagu lööve, allergia, silmade ärritus või isegi põletik.

Emotsionaalne reaktsioon

Koerad on väga tundlikud inimeste reaktsioonidele ja käitumisele. Võimalik, et viimane kord, kui ta oma silmad käppadega kattis, kukkusid pereliikmed teda nunnutama ja koer sai positiivset tähelepanu. Talle jäi see meelde ja nüüd loodab ta uuesti tähelepanu saada.

Hirm või ärevus

Koer võib oma silmad katta ka siis, kui ta tunneb hirmu. Ta üritab kurja hääletooni ja sõjaka kehahoiaku eest varjuda ning konflikti vältida. Ka inimesed katavad oma silmad, kui näevad telerist midagi hirmutavat. Silmade varjamine on koera normaalne reaktsioon vastuseks hirmule või ärevusele. Käitumise sagedus näitab sulle, kas see on oluline või mitte. Kui seda juhtub väga tihti ning koer on ümbritseva suhtes väga ebakindel, tasub abi küsimiseks pöörduda veterinaari või koeratreeneri poole.

Alistuv käitumine

Silma vaatamine ja pilgu hoidmine on väga tugev domineeriv käitumine. Kui pelgad kedagi või oled ebakindel, ei taha sa teisele inimesele pikalt silma vaadata. Sama kehtib ka loomariigis. Silma vaatamine ja silmside hoidmine määrab ära hierarhilise positsiooni.

Millegi tõsisema sümptoom

Kui koer hõõrub oma nägu pidevalt, võib selle taga olla midagi tõsisemat. Kontrolli koera näopiirkonda. Ehk on naha peal midagi, mis teda häirib, mõni vigastus või turse, äkki hoopis parasiidid. Kui koer oma nägu järjepidevalt katsuda püüab, pöördu abi saamiseks loomaarsti poole.

Allikas: cuteness.com