Koerte loomupärase käitumise vaatlustest on teada, et vabas olekus koerad lähenevad võõrale alati väikese kaarega.

Koerad teevad seda just seetõttu, et teise koera või inimesega kohtudes näidata, et nad on sõbralike kavatsustega ning soovivad igal juhul võimalikku konflikti vältida. Erandiks on väikesed kutsikad ja noored koerad, kes pole veel viisakat koerakeelt õppinud. Samuti juhutudel, kui koer on stressis ning ärritunud, võib ta läheneda vastutulijale karv justkui turris ja jalad kanged.

On leitud, et isegi muidu sõbralikud koerad lähevad pingesse ja nende pulss tõuseb, kui keegi neile otsejoones vastu jalutab. See omakorda võib ajapikku tekitada koeras ebakindlust ja hirmu vastutulijate suhtes.

Norra koeratreenerid Bente Stensland ja Agnes Vælidalo soovisid seda teemat lähemalt uurida. Nad teevad jätkuvalt katseid, kus koertele pannakse jalutustrakside külge südame löögisageduse mõõtjad ning vaadatakse, kuidas arvutisse jõudnud signaal muutub juhul, kui võõras kõnnib koerale otse vastu või kaarega temast mööda.

Südame löögisagedus ehk pulss on laialt kasutatud näitaja, mille abil tuvastada inimese/looma antud hetke füsioloogilist stressireaktsiooni ja erutust. Kui loom on rahulik ja lõdvestunud, siis tema südame löögisagedus alaneb. See näitaja läheb aga üles, kui loomal on tekkinud stressireaktsioon, mille käigus annab aju kehale signaali olla löögivalmis ning hoida lihased pingul.

Selline reaktsioon tekib juhul, kui koera poolt kogetu on hirmutav ehk ta midagi väga kardab, või ka siis, kui koer on rõõmust elevil. Igal juhul on südametegevuse kiirenemine stressirohkes olukorras kehale vajalik, et adekvaatselt tegutseda. Paraku on üldteada, et kõrge pulsisagedus pika aja vältel ei ole organismi jaoks tervislik!

Eelpool mainitud projekti läbiviijaid huvitavad täpsemalt kaks küsimust: Mis juhtub koera pulsiga kui võõras kõnnib koerast mööda kaarega ja mis juhtub koera pulsiga, kui võõras kõnnib otsejoones koerale vastu?

Kuigi andmeid veel kogutakse, on olemas juba esialgsed tulemused ligi 50 koera kohta, kellele pandi südametegevust mõõtvad andurid. Tulemused näitavad, et kui koerast möödutakse kaarega, siis tema pulss alaneb keskmiselt 5% võrra, samas kui keegi tuleb koerale sirgelt vastu, siis tõuseb pulss keskmiselt 10%.

Sellest tulenevalt on soovitatav võimalusel läheneda vastutulevale koerale kerge kaarega. Kui vastutulev koeraomanik on nendest uuringutest teadlik ning soovib oma loomale stressivaba jalutuskäiku, siis tõenäoliselt teeb ta oma koeraga teist möödudes ise väikese kaare.

Video katsest koera ning vastutulijaga:

Uuri lähemalt ingliskeelset infot kodulehelt: http://www.dogpulse.org