Inglise kokkerspanjel kuulub jahikoerte rühma. Neid kasutatakse välja-, agility- ja kuulekusvõistlustel ning ka seltsi- ja näitusekoertena. Tema pőhitööks jahil on leida ja jahimehele kätte tuua mahalastud linnud (ka veest). Kuigi enamus tänapäeva kokkereid on lihtsalt perelemmikud, on nad oma jahikoertest esivanemailt pärinud jahiinstinkti ja enamasti on nad ka kirglikud ujujad.

Välimus
Kolp on hästi arenenud. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on suured ja kas tumepruuni või pruuni värvusega. Maksapruuni karvkattega koertel on lubatud ka pähkelpruun värvus. Pilk on malbe, selge ja rõõmus. Kõrvad on tilgakujulised, madala asetusega ning kaetud sirgete ja siidiste karvadega. Kael on lihaseline, mõõduka pikkusega. Keha on tugev ja kompaktne, lanne on tasane. Esijalad on sirged ja tugeva luustikuga; tagajalad on hästi ümardunud, väga lihaselised ja jõulise tõuke tagamiseks väga lihaselised. Käpad on hästi koondunud ja tugevate käpapatjadega. Saba asetseb seljajoonest pisut madalamal.
Emaste koerte turjakõrguseks võib-olla 38-39 cm, isastel 39-41 cm. Koerte kaal peab jääma vahemikku 12,75-14,5 kg.

Toitmine
Kutsikat peab toitma kasvataja soovituste kohaselt, et tagada luude ja lihaste õige areng. Täiskasvanuna võib inglise kokkerspanjel küllaltki ahne olla, seega peab ülekaalulise vältimiseks toidukoguse normist kindlalt kinni pidama.

Suhtlus
Inglise kokkerspanjel on toimekas, sõbralik koer, kes naudib inimeste seltskonda ja soovib alati neile head meelt valmistada. Koer saab suurepäraselt läbi laste ja teiste lemmikloomadega. Kokkerspanjel võib ka küllaltki manipuleeriv olla - kes suudaks koera malbetele ja anuvatele silmadele ei öelda? Koera kurvad silmad on puhas pettus, tegelikult on kokkerspanjel rõõmus koer, kes liputab vahet pidamata saba.

Aktiivsus
Inglise kokkerspanjel kohandub hästi pereeluga, kuid pidage meeles, et tegemist on siiski jahikoeraga, seega vajab ta palju liikumist. Koerale meeldib ujuda ja vabalt ringi joosta.

Treenimine
Inglise kokkerspanjel on intelligentne koer, keda on lihtne treenida. Kokkerspanjelid on õpihimulised, kes soovivad alati head meelt valmistada.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 6 kutsikat, kuid järeltulijate arv võib olla ka kuni 10.

Eluiga
Kokkerspanjeli keskmine eluiga on 13-14 aastat.