Kääbuspuudel kuulub seltsikoerte rühma. Nad on seltsi- ja näitusekoerad. Kääbuspuudel on aretatud suurest puudlist eesmärgil saada väiksem variant puudlist, kelle eest oleks lihtsam hoolitseda ja keda oleks odavam ülal pidada. Kääbuspuudel on intelligentne ja kiiresti õppiv koer, kes soovib alati head meelt valmistada. Just seetõttu muutus ta populaarseks tsirkustes.

Välimus
Puudlil on mõõdukalt ümar kolp. Põsed on lamedad, koon on pikk, kerge sisselangega silmade all. Koon on tugev ja aristokraatliku kontuuriga. Hambumus on kääritaoline. Silmad on ovaalsed, asuvad üksteisest kaugel ja on tumedavärvilised. Pilk on intelligentne. Kõrvad oma madala asetusega, tihedalt pea ligidal ja rippuvad. Kõrvalestad on pikad, küllaltki laiad ja karvarohked. Koera pea hoiak on uhke, kael on pikk ja tugev. Õlad on tahapoole asetsevad ja lihaselised. Ribid on hästi kaardunud, rind on sügav ja mõõdukalt lai. Selg on lühike ja kergelt nõgus. Saba asetseb küllaltki kõrgel. Esijalad on sirged ja paralleelsed, tugevate pahkluudega. Tagakeha on väga lihaseline, kannad madalad. Käpad on väikesed, ümarad ning hästi koondunud ja kaardunud varvastega. Mõhnad on paksud ja tugevad. Nii pea kui ka saba peavad olema kõrge hoiakuga. Karvkate on rikkalik, paks ning karmi, krussis tekstuuriga. Pruuni ja café-au-laiti värvusega koertel on nina, silma ääred ja huuled maksapruunid, küünised tumedad ning silmad merevaiguvärvi. Teistel karvakatte värvustel on nina, silma ääred ja huuled musta värvusega, küünised samuti mustad või samavärvilised kasukaga ning väga tumedad silmad.
Kääbuspuudli turjakõrgus võib-olla 23-28 cm ja ta kaal jääb vahemikku 12-14 kg.

Toitmine
Puudlile peaks pakkuma kuivtoitu, kuna koera hammastele võib kergelt hambakivi tekkida.

Suhtlus
Puudel saab hästi läbi kasside ja teiste väikeste lemmikloomadega. Koer on elav ja südamlik ning sobib suurepäraselt perekoeraks. Puudel naudib aktiivset elu ja tahab osa võtta kõigist pere toimingutest. Kääbuspuudel kohandub ka korterieluga, kuid ta peab saama võimalikult palju ringi liikuda. Külaliste tulekust annab koer häälekalt märku, seega sobib ta ka valvekoeraks. Koer ei ole aga kunagi agressiivne. Koer reageerib hästi häälkäsklustele, tänu millele on teda lihtne treenida. Leebe ja järjekindla treenimise tagajärjel on puudlid näidanud võrratuid tulemusi kuulekusvõistlustele ning agilitys ja flyballis.

Aktiivsus
Kääbuspuudel on aktiivne koer, kes naudib jalutuskäike ja mängimist. Keha ja vaimu stimuleerimiseks peaks koera mõnele tegevusele rakendama. Puudlid on tublid kuulekus- ja agilityvõistlustel ning mitmel koeraspordialal.

Treenimine
Kääbuspuudel on intelligentne ja heatahtlik väike koer. Ta reageerib hästi häälkäsklustele, tänu millele on teda lihtne treenida. Õrna, kuid järjekindla treenimise tagajärjel on puudlid näidanud võrratuid tulemusi kuulekusvõistlustele ning agilitys ja flyballis.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 4 kutsikat.

Eluiga
Kääbuspuudel võib elada 14-17 aasta vanuseks.