Kääbusšnautser kuulub seltsikoerte rühma. Algselt kasutati neid rottide püüdmiseks. Tänapäeval on nad seltsikoerad. Šnautseri-tüüpi koera on kunstis kujutatud juba 15. sajandist alates. Kääbusšnautser on šnautseri, ahvpinšeri ja teiste väiksetõuliste koerte ristamise tulemus. Nimetus šnautser võeti kasutusele 1879. aastal.

Välimus
Pea on tugeva ehitusega ja kõrvade vahel lame. Koon on jõuline ja lõpeb tömbi kiilu kujuliselt. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on keskmise suurusega, tumedavärvilised ja ovaalsed. Kulmud on karvarohked. Kõrvad on v-kujulised ja kõrge asetusega. Kael on küllaltki pikk, tugev ja kergelt kumer. Rind on sügav ja lai. Lanne on tugev ja sirge, õlgade juurest kõrgem. Keha pikkus võrdub turjakõrgusega. Esijalad on sirged, tagajalad on hästi lihaselised. Käpad on kompaktsed, ümarad ja kassikäppade sarnased. Saba asetseb kõrgel ja hoidub püsti. Karvkate on karmikarvaline, traatjas, tiheda aluskarvaga. Näitusekoertel trimmitakse karvkatet lühemaks. Kasuka eelistatud värvusteks on pipar-sool, must hõbedaste märkidega ja ühevärviline must.
Isase koera turja ideaalkõrguseks on 35 cm ja ta kaalub 8 kg. Emase koera turjakõrguseks on 33 cm ja ta kaalub 7 kg.

Toitmine
Koera toitmine on suhteliselt lihtne. Kaalu suurenemise ärahoidmiseks peab toidunormist täpselt kinni pidama.

Suhtlus
Kääbusšnautser on elav, aktiivne koer, kes võib vahel ka kangekaelsust üles näidata. Treenimine peab kindlakäeline olema. Teiste koerte, muude lemmikloomade ja lastega saab ta hästi läbi, kui neid on juba varajases vanuses omavahel tutvustatud. Kääbusšnautser on suurepärane pere- ja valvekoer. Võõraste tulekust annab koer häälekalt märku. Kääbusšnautser on šnutseri-tüüpi koerte seas kõige populaarsem ja öeldakse, et ta nendest parima iseloomuga.

Aktiivsus
Kääbusšnautser naudib liikumist ja mängimist ning kohandub hästi pere elustiiliga.

Treenimine
Kääbusšnautser on intelligentne koer, keda on lihtne treenida, kuna ta soovib alati head meelt valmistada.

Pesakond
Pesakonnad on väikesed, keskmiselt 3-5 järeltulijaga.

Eluiga
Koera keskmine eluiga on 14 aastat.