Kaana koer kuulub seltsikoerte rühma. Neid on aastate jooksul kasutatud nii valve-, jälje- kui seltsikoertena. Kaana koer on läbi aastasadade arenenud selliseks nagu ta on, teda ei ole inimeste poolt aretatud. Elavad, kiire reaktsiooniga ja võõraste suhtes umbusklikud kaana koerad on tugeva kaitsehoiakuga, aga loomu poolest mitteagressiivsed.

Välimus
Kaana koeral on keskmise suurusega, tömbi kiilu kujuline pea. Silmad on mandlikujulised, pisut viltused ja tumepruuni värvusega. Kõrvad on madala asetusega, püstised, ümarate otstega, keskmise suurusega ja laiad. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Kael on lihaseline ja hästi kaardunud. Kere on ruudukujuline ja tugev, lanne on sirge. Rind on sügav, roided on hästi kaardunud. Esijalad on sirged ja nende luustik keskmise tugevusega. Tagajalgadel on laiad, lihaselised kintsud ja need on tagantvaates sirged. Käpad on tugevad, ümarad ja hästi koondunud. Saba on kõrge asetusega, harjaseline ja hoidub rõngas selja kohale. Liigutused on kiired ja energilised. Pealiskarv on lühike või keskmise pikkusega, tihe, karmikarvaline ja sirge; aluskarv on tihe ja rikkalik, kuigi see sõltub aastaajast. Näitusekoerte karvkatte eelistatud värvusteks on liivavärvist punakaspruunini, valge või must või valged märgid ühevärvilisel karval. Tume või valge mask ning valged märgid kehal ja jalgadel on samuti lubatud.
Kaana koera ideaalne turjakõrgus jääb vahemikku 51-61 cm ja kaal on 18-25 kg.

Toitmine
Koera on suhteliselt odav ja lihtne ülal pidada.

Suhtlus
Kaana koer ei ole inimaretuse tulemus. Ta on üks väheseid algupäraseid tänapäevani säilinud tõuge. Aastate jooksul on tõugu kodustatud, kuid aeg-ajalt ilmnevad koeral ka tugevad ellujäämisinstinktid, mis teevad temast iseseisva ja ettevaatliku looma. Kaana koer on territoriaalne koer, kes võib teiste koerte suhtes agressiivne olla, kuid mitte kunagi inimeste suhtes. Kaana koer on suurepärane perekoer ja kaitseb hästi nii täiskasvanuid kui ka lapsi. Umbes 10 kuune kaana koer võib kõigi ja kõige tundmatu suhtes kartlikuks muutuda. See periood läheb täiskasvanuks saades mööda. Tõug saab täiskasvanuks aeglaselt, see on umbes 3.-4. eluaastaks.

Aktiivsus
Kaana koer naudib erinevaid harjutusi ning on kiire ja atleetlik. Koer kohandub hästi talle võimaldatava liikumisajaga ja seda nii toas kui ka väljas. Kuid üldjuhul peaks koer saama vähemalt korra päevas korralikult joosta.

Treenimine
Kaana koera treenimine on küllaltki lihtne, kuna tegemist on intelligentse ja kiiresti õppiva koeraga. Treenimine peaks olema mitmekülgne, kuna koer tüdineb sarnaste käskude täitmisest ruttu. Teiste lemmikloomadega ja lastega peab koera juba varajases eas sotsialiseerima. Kaana koer võib teiste omasooliste koerte suhtes agressiivselt käituda, seega on ka siin varajane sotsialiseerimine vajalik.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 5-6 kutsikat.

Eluiga
Kaana koer on üks pikima elueaga koeri, kes võib elada 15 kuni 20 aasta vanuseks.