Sellele, miks koer oma käppasid pidevalt lakub ja näksib on mitmeid põhjuseid: kuiv nahk, haavandid, kirbud, kasvaja, allergia või hoopistükis ärevushäire.

Käppade närimine tekitab koerale palju valu, kuid kui tegemist on meditsiinilise probleemiga jätkab ta nende närimist või lakkumist sellest hoolimata. Pidev valu võib viia lonkamiseni ja katkised käpad muutuvad haavandisse pääsenud mustuse tõttu põletikuliseks. Jälgi oma koera, kui sulle ühel hetkel tundub, et koer lakub oma käppasid tavapärasest sagedamini tasub kontakteeruda loomaarstiga. Põhjuseks võib olla hiljuti vahetatud toit ja selle tulemusena tekkinud allergia, võib-olla on elukeskkonnas tingitud muutuste tõttu koeral mõni mure. Lähemal vaatlusel oskab loomaarst sinu lemmiku murele vastuse leida.

Tõsistele probleemidele leiab lahenduse loomaarsti juures, kuid kui koer lakub ja näksib oma käppasid tekkinud vigastuse tõttu või sellepärast, et need on kuivad, võid esmalt ka kodus oma lemmiklooma seisundit leevendada proovida.

Esmalt vaata koera käpapadjandid ja selle ümbrus kriitilise pilguga üle ja puhasta käpad hoolikalt puhtaks, sest õues puutuvad koera käpad igapäevaselt erinevate kemikaalide jm mustusega kokku. Ka need võivad ärritust põhjustada. Pese koera käpad korralikult ära ja vajadusel desinfitseeri.

Meenuta, mida sa hiljuti koera koduses keskkonnas muutnud oled, sest ka kodus võib koeri millegi ärritavaga kokku puutuda. Võib-olla oled vahetanud koera igapäevast toitu, šampooni, ostnud mõne uue pesuaine või õhuvärskendaja. Proovi oma majapidamine mõnda aega puhas ja kemikaalidest vaba hoida. Kasuta looduslikke vahendeid, ära suitseta siseruumides ja vähenda kemikaalide kasutamist nii palju kui võimalik. Kuigi teatud ainetest lõplikult vabanemine on peaaegu võimatu, siis saad kindlasti üht-teist ära teha, et koera elukeskkond võimalikult puhtana hoida.

Koerte nahapõletikku soodustab ka kuumus ja liigniiskus. Talvel võib kuiv õhk koera naha väga kuivaks muuta. Proovi oma kodu sisekliima võimalikult stabiilsena hoida.

Ka tervislik toitumine on väga tähtis. Mida toitaineterikkamat toitu su koer sööb, seda tugevam on tema organism erinevate haigustekitajatega võitlemiseks. Paljud koerad on toidu suhtes väga tundlikud, mistõttu võib ka toit olla punetavate ja põletikuliste käppade põhjuseks. Katseta erinevaid variante ja pea nõu oma loomaarstiga.

Lisa oma koera toidule rasvhappeid. Need aitavad naha korras hoida, on põletikuvastase toimega ja vähendavad allergeenide halba mõju. Loomapoodides ja -kliinikus on saadaval spetsiaalsed, just nahale mõeldud õlisid või tablette.

Allikas: iheartdogs.com