Enamik koeri kannatavad madalaid temperatuure kenasti, kuigi vajavad natuke lisatähelepanu ja hooldust, et ära hoida ebamugavustunnet ja alajahtumist. Seda, kas koer külmetab, on üsna kerge kindlaks teha. Ta väriseb ja otsib sooja samamoodi nagu inimene. Koer võib käituda nii, nagu poleks ta tema ise, muutuda letargiliseks ning soovida veeta rohkem aega siseruumides.

Hoia koer soojas ja kuivas

Isegi siis, kui su koer soojadel kuudel enamuse ajast õues veedab, too ta talvel tuppa. Rusikareegel on, et kui sinu jaoks on õues liiga külm, on ilm ka koera jaoks liiga külm. Harjuta koera madalate temperatuuridega pigem järk-järgult, ära jäta teda kohe pikaks ajaks ekstreemsete miinuskraadide kätte.

Sellised tõud nagu huskyd, saksa lambakoerad ja bernhardiinid tulevad külmaga paremini toime. Õhukese kasukaga tõud nagu chihuahuad ja hurdad tunnevad end mugavamalt kampsunit või sooja jopet kandes.

Pärast jalutuskäiku või lumes hullamist on koera kasukas tõenäoliselt märg. Kuivata kasukas alati korralikult ära.

Jalutuskäikudel pööra tähelepanu libedatele kohtadele ning väldi seal koeraga mängimist. Jääkattega veekogudel ole ettevaatlik, sest osa jääst võib olla õhem ja koer võib sellest läbi vajuda.

Peavari

Kui sinu koer on talviti õues, siis veendu, et tema kuut hoiaks sooja. Kuut peab külma ilma jaoks kohandatud olema – soojustatud ja tuulekindel.

Esialgu tundub pehme teki või rätiku koerale küljealuseks sättimine hea ideena, sest see on pehme ja mõnus, kuid tegelikult on sellel hoopis vastupidine tulemus. Kui tekk niiskeks või märjaks saab, külmub see läbi. Parim allapanu koerakuudis on hein või põhk.

Antifriis ja sool

Antifriis ja sool aitavad inimestel libedaga paremini liikuda, kuid ühtlasi sisaldavad need koera jaoks mürgiseid aineid. Seega võta kasutusele meetmed, et koer nende ainetega kokku ei puutuks.

Antifriis lõhnab hästi ja sellele on magus maitse. Kuid see on väga-väga mürgine. Isegi väike kogus antifriisi võib koerale lühikese aja jooksul surmavalt mõjuda. Kui kahtlustad, et su koer on antifriisi limpsinud, on väga oluline ta kiiresti loomakliinikusse viia.

Aiateele puistatud sool jääb kinni koera käppadesse ja varbavahedesse. Pärast jalutuskäiku pühi või loputa oma lemmiku käpad hoolikalt üle, samuti jalad ja kõht. Oluline on ka regulaarne varbavahekarvade trimmimine, sest nendegi külge kinnitub sool. Kui oma aias soola kasutad, vali selline toode, mis on märgistatud loomasõbralikuna.

Toit ja vesi

Kontrolli regulaarselt ega koera veekauss läbi külmunud pole. Koerad võivad talvel dehüdreeruda samamoodi nagu suvel, seepärast on oluline neid ka talvel värske veega varustada. Lumi ei asenda vett. Koer kulutab talvel sooja hoidmiseks rohkem energiat, või vastupidi – tal kulub vähem energiat, sest veedab enamus aega toas ega liigu nii palju kui suvel. Korrigeeri toidukoguseid vastavalt tema energiatarvidusele.

Eakad koerad

Ka koertel esineb vananemisega seotud haigusi, näiteks liigesepõletikku või diabeeti. Ja koerad, kes neid haigusi põevad, on ilmastikutingimustele vastuvõtlikumad. Niigi valusad liigesed võivad veelgi tundlikumaks ja valulikumaks muutuda. Parim on järk-järguline koormuse lisamine. Pole vaja kohe alustada tunniajasest jalutuskäigust. Esialgu piisab kümnest minutist, mida pikenda poole tunnini. Kui tundub, et koeral on külm, lõpeta jalutuskäik ja mine tuppa.

Eakamad koerad võiksid kanda ka susse– need kaitsevad käppasid ja hoiavad sooja.

Allikas: petmd.com