Regulaarse hoolitsemise taga peitub rohkem kui pelgalt silmaga nähtav kasu – üldine heaolu ja tervislikud aspektid on peamised põhjused, miks see nii oluline on. Pulstid muutuvad kiiresti aina hullemaks, hakates nahka sikutama ja lemmikule valu tegema. Mõne tõu puhul võivad karvad ka silma kasvama hakata, tekitades halvimal juhul silmakahjustusi. Lisaks vajavad hoolt ka hambad, et vältida hambakivi ja põletikke. Liiga pikad küüned võivad valu teha kogu jäsemele, mitte vaid käpale.

Värskete loomaomanike jaoks on kõigepealt vaja tekitada usalduslik suhe oma lemmikuga.

Neljajalgne vajab kvaliteetset tähelepanu ja ainult temale keskendumist, aga usaldust tuleb võita tasa ja targu, aeg-ajalt silitades ja paitades, paljudele meeldib üle kõige kammimine. Paljudel juhtudel pole näiteks õuekoer harjunud kammimise, pesemise ja katsumisega ning satub stressi, kui tema kallal järsku selliseid protseduure hakatakse läbi viima. Harva hooldust saavatele lemmikloomadele tundub see karistus millegi eest, mida nad ei mõista.

Karvaajamisega on hädas mitmed peremehed – seda ei saagi täielikult vältida, kuid pidev harjamine ja regulaarne vannitamine aitab seda kontrolli all hoida. Nii püsib ka kodu puhtamana. Sama tähtis on tervisekontroll, nimelt on groomingu kaudu võimalik leida erinevaid muhke ja kriimustusi, mis vajavad tähelepanu ja mille varakult avastamine ei pruugi paisutada probleemi suureks. Kui aga omanikul on parasjagu kiiremad ajad, on abiks ka professionaalsed karvahooldused, kus spetsialistidel on olemas vajalikud vahendid ja teadmised, kuidas seda õigesti teha. Hoolduste käigus leitakse tihti terviseprobleemidele viitavaid märke – lööbed, kahtlased haavandid ja kühmud, välisparasiidid, suuõõne- ja hambaprobleemid jms.

Paljude neljajalgsete jaoks on üsna tavaline probleem alopeetsia ehk karvakadu. Sellega kaasneb karvade väljalangemine ja tuhmistumine. Selle vältimiseks ja nende taastumise stimuleerimiseks on soovituslik proovida eeterlikke õlisid, mis aitavad taastada ka karvkatte terve läike. Looduslikud eeterlikud õlid toimivad erinevalt, luues tervikliku tulemuse, mis annab lemmikule lisaks paremale füüsilisele väljanägemisele ka positiivsema emotsionaalse seisundi.

Rosmariin aitab parandada naha vereringet, andes samal ajal karvkattele terve läike. Atlase seeder soodustab karvkatte kasvu. Muskaatsalvei on sama toimega, lisaks tugevdab ta karva ning on heade putukatõrje omadustega. Tähklavendel vähendab karvade väljalangemist, kiilasust, peanaha sügelust ning kõõma. Eeterlikke õlisid on soovituslik kasutada koos looduslike šampoonide või palsamitega, hõõrudes neid lemmiku karva sisse, misjärel loputada tavalise šampooniga.

Koduseks hooldamiseks on olemas palju abivahendeid, millega on lihtne ja mugav lemmikule rõõmu teha. Kraas sobib paksu aluskarvaga koertele, sellega saab edukalt eemaldada lahtist aluskarva. Kammi ja harjaga on hea hooldada pikemat ja õrnemat karva. Neid on väga erinevaid ja sõltuvalt tõust ja karvatüübist on soovituslik teha valik konsulteerides loomapoe töötajaga. Spetsiifilisemaid silma-, hamba- ja suu-, kõrva-, käpa- ning naha ja karvkatte hooldusvahendeid soetades on samuti mõistlik küsida nõu konsultantidelt.

Aga millal seda kõike ikkagi tegema peaks? Karva tasub hooldada siis, kui tundub, et koer lõhnab halvasti või teda katsudes jääb kätele mustus ja karv tundub rasune. Üldist tervisekontrolli võiks teha vähemalt kord kuus, sõltuvalt aastaajast, elukohast ja lemmiku aktiivsusest – suvel maal elades tuleks puukide kõrghooajal kontrollida välisparasiite ja üldist karvkatte olukorda mitu korda nädalas.