Koerad mõistavad kehakeelt

Võime evolutsiooni tänada selle sideme eest, mis täna meie ja meie koerte vahel on. Koera ja inimese suhte algusaegadel aitas inimlembus ja -sõbralikkus koertel ellu jääda. Aretuses kasutati neid, kes olid koostööaltid ja inimese vastu heatahtlikud ning mõistsid, mida neilt oodatakse - koerad, kes oskasid kõige paremini ennustada, mida inimesed tahtsid, ja siis neid asju teha, said kõige tõenäolisemalt söögipoolist ja varjupaika.

Aja jooksul on need oskused vaid täiustunud ja tänapäeval kasutavad koerad neid ümbritsevate inimeste "lugemiseks" eelnevaid kogemusi, konteksti, käsklusi ja kehakeelt, sealhulgas ka näiteks mitteverbaalseid viiteid, näiteks kui osutame mõnele objektile või vaatame teatud suunas, ka seda koerad loevad. Uuringud näitavad, et koguni 93 protsenti kogu inimsuhtlusest on mitteverbaalne, mistõttu peavad koerad õppima ka seda jälgima.

Koerad mõistavad inimeste mitteverbaalseid viiteid

Lisaks kehakeele mõistmisele on koerad võimelised tajuma ka teiste meie poolt antud mitteverbaalsete viidete – nagu näiteks aplausi – tähendust. Kuigi käte plaksutamine võib alguses koeri hirmutada (eriti neid, keda müra ärevaks ajab), viitavad tõendeid sellele, et kui neil on meie veidrate inimlike käitumisviiside uurimiseks aega, saab paljudele koertele selgeks, et käte kokkulöömine on meie tobe viis väljendada, et meile miski meeldis. Niisamuti, nagu koerad õpivad ära, et aplaus on positiivne asi, õpivad nad ka ära selle, et naeratus tähendab midagi positiivset. Suur osa sellest, mida koerad meie kohta mõistavad, on elu jooksul õpitud, mitte ainult kaasasündinud.

Koerad mõistavad emotsioone

Samuti viitavad paljud tõendid sellele, et koerad mõistavad ja tunnetavad inimese emotsioone. Uuringud on näidanud, et koerad on võimelised kokku viima hääle emotsionaalse tooni (isegi siis, kui kõneleja räägib keelt, millega koer pole varem kokku puutunud) inimese näopiltide vastava emotsiooniga.

Koerad mõistavad näoilmeid

2015. aastal näitasid Viini veterinaarmeditsiini ülikooli teadlased, et tegelikult suudavad koerad eristada erinevaid emotsionaalseid näoilmeid. Teadlased märkisid, et see oskus võib olla asi, milleni koerad jõuavad alles pärast aastatepikkust kooselu inimestega.

Kuna koerad suudavad tõlgendada erinevaid näoilmeid, saavad nad aru ka naeratuse tähendusest. Naeratus võrdub alati millegi positiivsega. Florida ülikoolis koerte tunnetust ja käitumist uuriva Monique Udelli sõnul ei sünni koerad teadmisega, mida naeratus inimese jaoks tähendab, vaid nad suudavad seda aja jooksul õppida, kuna see on seotud positiivsete hetkede, lisamaiustuste ning kiitustega, kui nad oma trikke hästi teevad.

Allikas: cuteness.com