2009. aastal viis loomade käitumise ekspert Claire Guest oma kolm koera jalutuskäigule. Kaks neist lipsasid ukse avanedes kohe autost välja, kolmas jäi aga paigale ning hakkas perenaist rinna kohalt nuuskima. Hiljem tundis Claire, et piirkond, mida labrador nuusutas, tegi talle valu. Naine lasi vajalikud uuringud teha ning selgus, et tal oli varajases staadiumis rinnavähk.

Juhtunu kinnitas Claire Guesti varasemat uskumust, et koerad võivad kasvajate avastamisel abiks olla. Medistiiniliste avastamiskoerte rühma oli ta asutanud juba aasta varem. Selle liikmeteks on hüljatud koerad, kes on õpetatud avastama inimese organismist erinevaid haigusi.

Üks Briti haigla on koertega tehtava uurimistöö jätkamise heaks kiitnud, sest tulemused on hämmastavad: patsientide uriinianalüüse nuusutades suutsid koerad eesnärmevähi edukalt kindlaks teha 93% juhtudest.

Kuidas nad seda teevad?

Koerad on võimelised õhku nuusutades kindlaks tegema erinevaid aineid. Nad suudavad õhus avastada ka väga väikeseid lenduvaid orgaanilisi osakesi - molekule. Arvatakse, et sellel põhinebki nende võime "diagnoosida" erinevaid vähkkasvajaid, aga ka veresuhkrutaset diabeedihaigetel ja isegi inimese erinevaid tujusid. Kuna koerad avastavad nuusutades kasvajatele iseloomulikke molekule, siis võib öelda, et nad nuusutavad kasvajat.

Kui vaadata kasvajaid nuusutama treenitud koerte töötulemusi (kasvajate avastamise protsenti), siis need on tegelikult paremad kui enamusel tavaliselt kasutatavatel testidel. Kuid inimesed on sellegipoolest skeptilised.

Loodetavasti on planeeritud katsetused edukad ning koeri võib vähiravikliinikutes valikuliselt kasutama hakata. Sest neil on oma eriliselt hea haistmismeele tõttu võimalik inimeste elusid päästa.