On levinud uskumus, et koera suu on väga puhas seetõttu, et koer limpsib oma haava, eemaldab sealt keelega mustuse ning väidetavalt kiirendab sellega paranemisprotsessi. Tegelikult on koera suus ka väga palju baktereid ja koera süljega võib omanikule edasi kanduda haigusi ja nakkusi. Koera suu ei ole nii puhas, et tema sülg võiks parandada haavu. See ei ole puhtam kui inimese oma.

Koertel, nagu ka inimestel ja teistel imetajatel, on kindlad bakterid, mis elavad nende nahal ja suus. On väike võimalus, et terve inimene peaks jääma haigeks, kui ta puutub kokku terve koera süljega. Küll aga kui koer juhtub lakkuma nahal olevat haava, inimese silmi, suud või nina, on põletiku tekkimise oht üsna suur.

Koerale musi tegemine on pigem ebahügieeniline. Nii koerte kui ka kasside suust leiab bakterit capnocytophaga canimorsus. Olgugi, et suurema osa ajast pole see inimestele ohtlik, kuid vanemale inimesele või beebile, kellel on immuunsüsteem nõrgem, võib bakterit sisaldav sülg siiski kahjulikult mõjuda.

Miks koerad oma haavu lakuvad?

Uskumus, et koera suu on puhtam kui inimese oma, on tulnud ilmselt sellest, et koerad lakuvad oma haavu. Koera süljes leidub aineid, mis aitavad kiirele naha paranemisele kaasa, kuid kuna koera suus ja süljes leidub veel teisigi baktereid, pole mõistlik lasta koeral haavu lakkuda. Süljega võivad koeralt inimesele edasi kanduda näiteks kolibakter ja Salmonella bakter, mis tekitavad inimestel tõsiseid seedeelundkonna haigusi.

Koera hambaid tuleks regulaarselt pesta, et halbu baktereid hävitada ja koera hambad korras hoida. Hambaid pestes aitad oma lemmikul vältida erinevaid hambahaigusi. Ideaalne oleks koera hambaid pesta igapäevaselt, kasutades selleks spetsiaalset koertele mõeldud hambapastat ja -harja. Peale hambapesu tuleb kindlasti ära loputada nii enda käed kui ka koera hambahari.

Allikas: cuteness.com