Lapseootel emad on ehk märganud, kuidas lemmikloomad üks hetk kummaliselt käituma hakkavad justkui nagu midagi aimates või oodates. Kui see vastab tõele, siis mida nad täpselt aimavad või mõtlevad ja kuidas nad seda olukorda mõistavad?

Koerte haistmismeel on võimas ja selle kaudu tunnetavad nad ka muutuseid, mis leiavad aset meie organismis. Neil on võime tunnetada muutuseid, mida arst võib-olla veel ei teagi. Koerad on suutelised pelgalt haistmismeele kaudu tuvastama diabeeti ja vähki. Samuti on nad võimelised ära tundma ka raseduse.

Raseduse ajal toimuvad kehas suured hormonaalsed muutused. Lapseootel ema hormonaalne tasakaal erineb tunduvalt tavapärasest ja koerad on suutelised seda lõhna kaudu märkama. Vahel isegi enne, kui meie muutustest aru saame.

Kuna hormonaalsed muutused toimuvad juba raseduse väga varajases staadiumis, siis võib koer juba ammu enne sind teada, et last ootad. Olenemata sellest, et koer saab küll toimunud muutustest aru, ei suuda ta seda tõenäoliselt rasestumisega seostada. Koerad on küll targad, kuid nad ei ole arstid ning nad ei tea, et need konkreetsed signaalid viitavad just uue beebi sünnile.

Isegi, kui koer muutuste tagamaid ei tea, reageerib ta neile tõenäoliselt ikkagi. Olukord on tema jaoks tavapärasest teistsugune. On koeri, kes muutuvad pelglikumaks, on neid, kel tõuseb kaitseinstinkt ja on ka koeri, kes muutuseid küll märkavad, kuid neile ei reageeri.

Kuid tegu ei ole vaid bioloogiliste erinevustega, mida koer tunnetab. Koer tajub hästi ka muutuseid perekonna elustiilis ja elukorralduses. Sagedased arstivisiidid, kesköised ärkamised, vajalikud sisseostud jne - need on vaid mõned erinevused, mida koer tajub.

Tavapärasest teistsugune elustiil, kummalised lõhnad, pinged ja uus elukorraldus võivad koeras ärevust põhjustada. Selle vältimiseks püüa ka oma lemmiklooma jaoks endiselt aega leida. Ära unusta teda, ole talle toeks ja tema jaoks olemas. Leia aega temaga kahekesi olemiseks ning jaga talle sama palju hellust ja hoolt kui varem.

Allikas: cuteness.com