Koerad on sündinud vaistliku intelligentsusega, mis varieerub sõltuvalt tõust. Hea haistmisega koerad on tõenäoliselt paremad IQ-testides, mis keskenduvad just sellele võimele. Koeratõud, kes armastavad maad kaevata või küttida, on osavamad just nende ülesannete täitmisel. Segavereliste koerte puhul võivad nende oskused ja intelligentsus olla kombinatsioon erinevatest tõugudest. Täpselt nagu meie, pole olemas ka kahte täpselt ühesugust koera, aga nad suudavad õppida. Katseta ka oma koera peal neid viite vahvat viisi ja testi tema intelligentsust!

Peida ära mänguasi või maiustus

Kui su koer on eemal ega näe, mida teed, peida teki alla ära mõned koeramaiustused või tema lemmikmänguasi ja anna käsklus see üles otsida. Saad selle katse keerulisemaks teha, kasutades rohkem kui ühte tekki või mitut tassi. Mõõda, kui kaua aega su koeral kulub maiustuse või mänguasja leidmiseks.

Takistused

Kui peidad mänguasju või maiustusi, mida su koer peab leidma, lisa täiendavaid takistusi, näiteks mitu tooli üksteise järel, mille puhul on vaja leida lahendus, kuidas nende ümbert ringi, üle või alt läbi minna. Paiguta preemia selliselt, et koer peab mänguasja või maiustuseni jõudmiseks enne mõne takistuse ületama. On koeri, kes armastavad maad kaevata, teised eelistavad jällegi üle takistuste ronida. Loomulikult võib ka koera suurus tulemust mõjutada. Väikesel koeral võib olla lihtsam pugeda mis tahes takistuste alt läbi. Suur ja väga tugev koer võib kasutada takistuste kõrvalelükkamiseks lihtsalt jõudu. Takistuste paigutamisel võta alati arvesse nii oma koera suurust kui ka ohutust. Et pakkuda koerale rohkem treeningut ja muuta ülesanne keerukamaks, sea takistusriba üles õues.

Nimelised mänguasjad

Anna igale mänguasja tüübile konkreetne nimi. Kasuta seda nimetust pidevalt, kui mängid oma koeraga ja selle mänguasjaga. Näiteks lihtsalt palli asemel ütle konkreetsemalt „tennisepall“ või „kollane pall“, valides sobiva nime. Kui tegemist on sikutamismänguasjaga, kasuta näiteks nime „köis“ või „tross“. Koolituse, korduste ja kannatlikkuse abil võib su koer õppida mänguasju eristama ja tooma konkreetset mänguasja, mida palud. Koera motiveerib lihtsalt sinuga mängimise lõbu ja selle ootus.

Hoia kõiki oma koera mänguasju avatud korvis, kust ta saab välja tõmmata just selle mänguasja, mida tal tuua palusid.

Arendavad mäguasjad

Osta või tee ise mõistatuse tüüpi mänguasi, mille puhul su koer peab välja mõtlema, kuidas seal sees olev maiustus kätte saada. Mänguasi võib olla lahtikäiv või seal võib olla väike avaus, mille kaudu maiustusi sinna panna. Koer peab leidma viisi, kuidas need sealt välja võtta.

Kui sa ei soovi osta kallist mänguasja, võid kasutada mõistatusleluna midagi nii lihtsat nagu riidest kotti, mis käib nööriga kinni. Samuti võid lõigata augu plastikust toidukonteinerisse ja peita see teise, auguga anumasse, ning lasta seejärel koeral mõistatada, kuidas maiustused sealt kätte saada. Ole loominguline, kuid jälgi, et mänguasjad koerale eelkõige ohutud oleksid!

Täiendavad mõõtmisvahendid

Et hinnata, mida su koer alguses oskab ja kuidas tal õppimine edeneb, pea arvestust iga oskuse üle, mida testida tahad. See võimaldab mõõta koera edusamme ja näha, millist tüüpi asjades ta eriti osav on ja millistes veel arenema peab. Võid kasutada seinal olevat graafikut, märkmikku või arvutit. Märgi ära esialgne tase ja ja jälgi aja jooksul toimuvat arengut.

Kasuta stopperit, et mõõta, kui kaua aega su koeral iga oskuse lõpuleviimiseks kulub. Tee märkmeid raskuste kohta, mida ta õppimise ajal kogeb – see aitab sul mõista koera intelligentsuse või oskuse taset.

Et täpselt oma koera edusamme hinnata, korda teste aja jooksul täpselt ühtemoodi, samade takistustega jne. Vastavalt sellele, kuidas koer õpib, võid mängu keerukamaks muuta.
Jaota testid päeva peale laiali või tee neid alguses erinevatel päevadel, kuni koer neist aru saab. Ennekõike muuda see oma koera jaoks lõbusaks ja rahuldustpakkuvaks tegevuseks.
Su koer motiveerivad tõenäoliselt inimesed, kes temaga igapäevaselt või üsna sageli suhtlevad. Koerad töötavad preemia, olgu selleks maius või mänguasi, kiituse ja omanikule headmeelt valmistamise soovi nimel. Ole koeraga tegeledes kannatlik ja muuda need vahvad ülesanded heaks alternatiiviks tavapärastele jalutuskäikudele ja treeningutele. Märka koera edusamme!

Allikas: canidae.com