Kas koerte jaoks on normaalne kogu aeg magada?

On täiesti normaalne, et su koer enamuse ajast magab. Üldiselt magavad suured koerad rohkem kui väikesed. Koerad jaotavad päeva lühemateks uinakuteks, et neist uut energiat ammutada ja olla uuteks toimetusteks pidevalt valmis. Kui su lemmik igal vabal hetkel magama heidab, ei ole muretsemiseks kohe põhjust.

Koerad magavad väga palju. Keskmine koer magab sõna otseses mõttes poole oma elust lihtsalt maha – 12 tundi päevas. Mõned koerad magavad koguni 18 tundi ja see on täiesti normaalne.

Üldiselt on koertel energiat kõige rohkem hommikul ja õhtul ning päeval, mil sa tööl oled, magavad nad sageli. Koera magamisharjumused on aga kohandatavad vastavalt sinu elustiilile. Sa ei pea oma elu tema järgi sättima, vaid koer reguleerib oma uneaega sinu elu järgi.

Miks koerad nii palju magavad?

Kõige olulisemad määrajad on koera vanus ja tõug. Vanemad ja suuremad koerad magavad muidugi rohkem. Ehkki 12-14 tundi und on keskmine aeg, hakkavad koerad vananedes (nagu inimesedki) vajama rohkem puhkust. Kutsikad, kes on vanusespektri teises otsas, magavad samuti palju, sest ärkvel olles uurivad nad maailma, õpivad pidevalt midagi uut ja mängivad nii palju, et kulutavad energiat väga kiiresti.

Tõug mängib rolli seetõttu, et mõned on kõrgema aktiivsustasemega kui teised loomad. On tõuge, kes vajavad väga palju liikumist, töökoerad ka ajutööd, teised on õnnelikud ka õhtuti koduaias ringi kalpsamise üle ja eraldi pikki matkasid ja treeninguid ilmtingimata ei vaja.

Keskkonna muutused võivad samuti mõjutada koera unevajadust. Kui koerte elus toimub suur muutus (näiteks kolimine või lähedase inimese kaotus), võivad nad magada rohkem. Ka tervis mängib koera une ja ärkveloleku tsüklis rolli.

Tähtis ei ole mitte see, kui palju koer magab, vaid oluline on on märgata muutusi koera unemustris, kuna see võib olla haiguse või depressiooni tunnuseks.

Kui sinu koer magab tavapärasest rohkem, võib ülemäärane uni olla märk sellest, et midagi on valesti. Kõige sagedasemad põhjused on diabeet ja hüpotüreoos (kilpnäärme alatalitus), kuid ka muud haigused võivad letargiat põhjustada. Kui oled mures, et su koer ülearu palju magab, siis pea arvestust, kui palju (ja millal) ta seda teeb ning konsulteeri loomaarstiga.

Üldiselt aga peab vana kõnekäänd „jätke magavad koerad rahule“ üsna hästi paika. Kui oled mures, et su koer magab liiga palju, siis pea meeles, et koerte jaoks pole sugugi haruldane enamiku päevast tukkudes veeta. 12-15 tunni pikkuses unes pole midagi ebatavalist, kuid kui märkad, et koer magab rohkem kui varem või ta ilmutab depressiooni märke, konsulteeri oma loomaarstiga.

Allikas: cutness.com