Kujuta end näiteks vihasena ette. Võib-olla tõstad sa häält, paugutad uksi või trambid mööda elamist ringi? Ilmselt vihastasid sa mõne täiesti tühise asja peale, kuid samal ajal ootas sinu koer rõõmsalt hoopis hetke, mil ta saab sinuga õue minna ja koos aega veeta. Nüüd on aga kõik rikutud, koer on end ära peitnud ja segaduses. Ka sina oled närvis, tagatipuks vihastad võib-olla veel koera pealegi, kes sõna ei kuula ja närvilisest omanikust pigem eemale hoiab.

Sinu meeleolust saab kõik alguse.

Oma koera peremehena pead alati meeles pidama, et sinu meeleolu mõjutab su koera. Hoolimata sellest, et läksid hoopis mõne muu asja peale närvi, mõjutab sinu energia ja olek koera tugevalt, mida tundlikum koer sul on, seda rohkem sinu meeleseisund teda mõjutab.

Kas koerad tajuvad meie emotsioone?

Koerad on inimeste lojaalsed kaaslased olnud juba aastatuhandeid. Aastaid arvati, et koerad arenesid huntidest, kes kodustati umbes 16 000 aastat tagasi peale viimast jääaega. Praeguseks on aga leitud, et inimeste ja koerte vahelised sõprussuhed on kestnud juba ligi 40 000 aastat.

Võttes arvesse koera intelligentsi, pole just imestusväärne, et nad on aja jooksul õppinud mõistma inimeste erinevaid emotsioone ja kehakeelt. Inimese kõrval elades, on tema mõistmine koerale kasulik. Oleme ju meie need, kes koera eest hoolt kannavad ja tema söögi ning peavarju tagavad.

Teabe saamiseks jälgivad koerad inimese näoilmeid, hääletooni ja kehakeelt. Seeläbi otsustavad nad, kuidas mingis olukorras käituda tuleb. Kas koer saab aru ka sellest, kui üritame neid petta? Kui üritame jätta mulje, et oleme enesekindlad, kuid tegelikult kardame tohutult?

Rasketel hetkedel jääb tihtilugu mulje, et koer justkui mõistab peremehe emotsioone. Isegi siis, kui peremees üritab neid iga hinna eest varjata.

Mida vabam, tasakaalukam ja rõõmsam on õhkkond koera ümber, seda vähem esineb koeral ka käitumismuresid. Ka hea koer saab alguse sinust endast.

Koera haistmine on väga tugev, mistõttu on teadlased arvamusel, et koerad tunnetavad inimese emotsionaalse seisundi just lõhna järgi ära. Teadlane Stanley Coren arvab, et saades aru, millises meeleolus inimene parasjagu on, proovivad nad end seejärel samasse seisundisse viia, sest nad usaldavad inimese reaktsiooni konkreetsele olukorrale.

Vähemalt nii peaks see olema. Inimene juhib karja ja koer saab inimesele järgenda ning teda usaldada. Kuna koer jälgib omaniku kehakeelt ja reageerib sellele vastavalt, on mõistlik end kõrvaltvaataja pilgu läbi jälgida ning halba käitumist vältida. See mõjub halvasti ka sinu lemmikule ja mõjutab teie omavahelist suhet. Mida vabam, tasakaalukam ja rõõmsam õhkkond koera ümber on, seda vähem esineb koeral ka käitumismuresid.

Kuidas mõjutab su vihastamine koera?

Igas kodus kerkivad aeg-ajalt esile nägelemised ja tekivad ka tülid. Kui aga vihastad pidevalt, on koeral ebamugav olla. Kodune keskkond, kus peaks olema hea ja turvaline, tekitab hoopis stressi. Kui koeral ei ole selle stressi eest kuhugi varjuda, muutub ta aja jooksul närviliseks. Koer võib muutuda agressiivseks, hüperaktiivseks ja kartlikuks.

Hirmunud koer.

Kuidas käitub koer, kui oled närviline?

Koer tunnetab närvilise õhkkonna ära. Ta muutub rahutuks, ei leia magamiseks sobivat kohta, käib ringi ja ei suuda pikalt paigal püsida. Täpselt nii nagu ka inimene. Ärev koer vajab rahustamist, äärmisel juhul isegi loomaarsti sekkumist, kuid kui tegemist on ajutise murega, siis läheb koera ärevus aja möödudes ära. Keskkonna vahetus aitab. Kui sina oled ärev ja koer on ärev, siis pakkige asjad ja minge loodusesse. Looduses ei ole nii palju ärriteid, seal on rahulik ja elu kulgeb hoopis teises tempos. Selline keskkond toetab ja mõjub pingeid maandavalt.

Kuidas mõjutab su koera see, kui oled õnnetu?

Nagu ennist mainitud, reageerivad koerad halvale tujule. Kui oled õnnetu, tuleb koer, paneb oma pea sinu põlvele või toob oma lemmikmänguasja sulle sülle. Ta teeb kõik, et sinu tuju parandada. Koerad tunnetavad, et midagi on valesti. Kui aga ühest kurvast õhtust saab mitu ja sinu tuju ei parane, muutub ka koer aja jooksul tujutuks ja nukraks, ta võib lõpetada isegi söömise.

Allikas: cuteness.com