Kui palju peaks koer päevas vett jooma? Selle saab teha selgeks lihtsa arvutuse teel - koera kehakaal (kilogrammides) tuleb korrutada viiekümnega. Vastus on milliliitrite arv, kui palju peaks koer päevas vett jooma. Näiteks 18 kilogrammine koer peaks päevas jooma vähemalt 900 milliliitrit vett, mis on pisut vähem kui neli tassitäit vett.

Kui koer on joonud piisavalt vedelikku, on ta särasilmne ja ta igemed on niisked. Kui koer pole joonud piisavalt vett, näivad ta igemed justkui kleepuvad.

Kui koer ei soovi piisavalt vett juua, võib selleks olla kuus erinevat põhjust:

1. Halb ligipääs veele. Koertel peab olema ligipääs värskele veele kogu päeva vältel. Kui joogikausis on vett, peab see olema värske ja seda peaks vahetama vähemalt korra päevas. Koer ei taha juua saastunud või seisnud vett. Tuleks jälgida, et mõni teine majapidamises olev koduloom ei piira koera ligipääsu veekausi juurde.

2. Muutunud veeallikas. Koerad on vee maitse osas küllaltki tundlikud. Nii et kui ta on harjunud kraaniveega ja pere kolib uude elamisse, kus on vesi teistsuguse maitsega, siis võtab koeral aega, et harjuda teise maitseerinevusega.

3. Toit. Mõni toit on olemuselt kuivem ja seetõttu joob koer rohkem. Vastupidisel korral saab koer ka toidust pisut vedelikku, mistõttu joob ta vähem. Ainult krõbinaid söövad koerad joovad rohkem, sest nende toit on kuivem.

4. Suuhaigused. Kui koeral on katkine hammas või kasvaja suus, võib ka see olla põhjuseks, miks koer ei taha piisavalt vett juua. Suuhaigusest annab aimdust ka halb hingeõhk. Teisalt võib joomist segada ka paigast loksunud või mõranenud lõualuu.

5. Iiveldus. Mõned haigused tekitavad koertes iiveldust, mistõttu joovad nad vähem. Varajases staadiumis neeruhaigused põhjustavad suurenenud joogijanu. Kui neeruhaigus aga süveneb ja neeruensüümide tase tõuseb, tekitab see koeras iiveldust. See tekitab aga omakorda isutust ja väiksemat joogijanu või kutsub esile oksendamise.

6. Neuroloogiline haigus. Kuigi see on pigem harva esinev tervisemure, siis mõned neuroloogilised haigused tekitavad koeras ka joogijanu puudumist.