Inimestena saadame me kehakeele signaale, neile isegi mõtlemata, ja loeme neid õigesti tänu pikaajalistele kogemustele ja kaasasündinud teadmistele. Kuigi maailmas valitsevad kehakeele rääkimise viisides kultuurilised erinevused, on meil siiski põhikeel, mida me kõik jagame. Pinges olevate inimeste liigutused kipuvad olema jäigad, närvilised inimesed on kiirete ja hüplike liigutustega ning lõdvestunud inimesed kalduvad liikuma sujuvalt ja graatsiliselt.
Kui tihti sa vaatad oma koera ja loed ta kehakeelt sama hästi? Koertel on rikkalik kehakeel, mida nad suurepäraselt kasutavad. Mõistes koera käitumisviise ja kehakeelt, võime öelda, kui nad on lõdvestunud, õnnelikud, närvilised, pettunud või vihased.

Paigalseismine või tardunud olek

Seismine võib kesta vaid murdosa sekundist, seega pead hoolikalt jälgima, mis toimub. Kui koer seisab paigal, on ta kaal jaotatud ühel viisil kolmest:

  • Neli jalga on ristküliku-kujuliselt ja keharaskus langeb võrdselt neljale käpale. See koer on rahulik ja enesekindel.
  • Keharaskus on esimestel käppadel. See koer on valmis edasi liikuma, ta on kindel ja soovib suhelda.
  • Koera keharaskus langeb pigem tagakäppadele nii, et ta võib sinust (või sellest, mida vaatab) eemale söösta. See koer on hirmul ja tõenäoliselt põgeneb.


See, kuhu on langenud koera keharaskus näitab üldjuhul suuna, kuhu koer parasjagu minna või põgeneda tahab. Koera kehakeelt ja keharaskust hinnates, proovi kindlaks teha, mis teda konkreetses situatsioonis parasjagu hirmutab, häirib või hoopis huvitab.

Lisaks kehakeelemärkidele on oluline hinnata ka koera emotsionaalset seisundit. Inimese kehakeel ütleb meile, kui keegi kardab, on enesekindel või lõdvestunud ja me reageerime asjakohaselt. Lugedes hoolikalt, mida koer meile öelda püüab, saame samamoodi aidata ka neid. Ebaõiglane oleks nõuda, et hirmunud koer läheneks asjale, mis teda hirmutab; samuti on rumal läheneda agressiivsust väljendavale koerale, välja arvatud juhul, kui oled veendunud selles, mida sa teed ning tunned koera reaktsioone.

Lähenemisviis

Lähenemisviis räägib meile paljugi kellegi kavatsuse kohta. Kui lähed parasjagu kahjustatud eset klienditeenindusse tagastama ja oma nõudmisi esitama, astud tõenäoliselt kindla sammuga otse klienditeenindaja leti ette. Kui lähened samal viisil sõbrale, võib see teda hirmutada.

Sama kehtib ka koerte kohta, kellega kokku puutud. Sirgjoonelisel trajektooril liikuvad koerad on suurema tõenäosusega agressiivsed või ärevad, samas kui pisut käänulised trajektoorid viitavad sõbralikule ja rahumeelsele kohtumisele.

Kui koer sulle otsejoones ja agressiivse hoiakuga läheneb, pöördu temast eemale, kuid hoia samal ajal vargsi ka koeral silma peal. Tihti näeb sellist ebaviisakat käitumist noorte koerte puhul, kes proovivad end kehtestada, ehkki vales kontekstis. Paigal seistev, maha või eemale vaatav ja haigutav koer näitab oma alistumist ning annab oma käitumise märku, et ta ei soovi halba.

Liikumisstiil

Koerad jooksevad mängides väga eriliskummalisel viisil. Olenemata sellest, et igal tõul on omapärane mängustiil, liiguvad mänguhoos olevad koerad vertikaalselt peaaegu sama palju kui horisontaalselt, kiigutades end sageli justkui kiikhobuse kombel edasi-tagasi. Selline jooks on ebaefektiivne ja peegeldab lõbusat mängutuju, mitte seda, et ta tahaks su sõpru jalust maha niita.

Selle jooksustiili vastandiks on ühtlane ja tõhus liikumine. Ühtlases tempos liikuval koeral on kuhugi kiire ja siht silme ees. Ka agressiivne koer liigub enesekindlalt sihtmärgi suunas.

Silmad ütlevad kõik

Öeldakse, et silmad on hinge peegel. Ka koerte silmade kujust ja pilgust on võimalik tema meeleolu kohta palju välja lugeda.

Mandlikujulised pingevabad silmad peegeldavad rahulikku meeleolu. Ümarad silmad võivad näidata erutust ja üllatust. Kui koer näitab oma silmavalgeid, tasub ettevaatlik olla, sest selline koer võib olla pinges ja millegi peale ärritunud või hirmunud. Käitumisspetsialistid nimetavad seda „vaala silmaks“. Kui koer on sulle võõras ning tema kehakeel on pinges, siis anna talle ruumi ja ära lähene.

Keel

See on üks viisidest, kus koerad suhtlevad inimestest väga erinevalt. Kui koera keel ja huuled on lõdvad, ei tasu urisemise pärast muretseda – see on mänguline urin. Kui koeral on tõepoolest kavatsus hammustada, tõmbab ta huuled ja keele tagasi, et hambaid saaksid oma tööd teha.

Saba

Koerad kasutavad saba nii nagu inimesed naeratusi. Idee, et liputav saba näitab õnne, on sarnane mõtlemisega, et iga naeratus tähendab ainult ühte asja. Madal ja kiire sabaliputamine on nagu närviline naer.

Kõrge asetusega saba, mida aeglaselt lehvitatakse, on sellise koera enesekindel naeratus, kes paneb sind tegema midagi, mida sa tegelikult ei taha. Ja keskmisel kõrgusel lehviv saba, mis hoogsalt lehvides peaaegu keha tabab, on võrreldav põnevil lapse naeratusega, kes lennujaamas oma vanaema saabumist ootab.

Saba puhul on oluline vaadata just selle tüve, mitte saba otsa. Väga lühikese sabaga koeral on sama palju öelda kui väga pika saba omanikul.

Jalge vahele tõmmatud saba katab suguelundeid ja näitab hirmu. Seda püüavad ohuolukorras teha ka lühikesesabalised koerad, kuid seda näed ainult siis, kui vaatad saba tüve.

Kõrge saba võib kõverduda ülespoole ja üle selja ning tekitada segadust koerte puhul, kelle saba loomulikult niimoodi kaardub. Koera meeleolu ja kavatsuste tundmaõppimisel tasub jälgida sabaotsa asemel just selle tüve.

Kas sa kuuled sama, mida minagi?

Koerad saavad liigutada oma kõrvu eraldi ja peaaegu 180 kraadi edasi-tagasi. Üldiselt pea silmas, et mida enam ettepoole su koera kõrvad on suunatud, seda kindlamalt ta end antud olukorras tunneb. Mida kaugemale taha ja vastu pealage on kõrvad suunatud, seda enam ta kardab.

Püstised, ettepoole suunatud kõrvad näitavad, et ta on valmis tegelema sellega, mis on otse tema ees. Aga siis heliseb telefon ja üks tema enesekindlatest püstistest kõrvadest kaldub tagasi, et kuulatada, mis helin see on.

Lidus kõrvad ütlevad, et koer on närviline ja mures, aga siis haugatab naabri koer ja lemmik tõstab korraks ühe kõrva selle kuulamiseks ettepoole. Seetõttu on oluline pöörata tähelepanu koera kõrvade üldisele suunale ja nagu sabagi puhul, on kõrva alaosa tipust olulisem. Koer liigutab oma kõrvu ka vastavalt sellele, kust suunast talle huvipakkuv heli parasjagu tuleb. Oma lemmiklooma enesetunde tõlgendamiseks on oluline jälgida lisaks kõrvadele ka muid kehakeele märke ning keha asendit.

Koera kehakeele kaudu saab teada palju nende kavatsustest, sellest, mida nad oma ümbruskonna suhtes tunnevad ja kuidas sinu tegevusi tõlgendavad. Koerad ei valeta oma kehakeelega, nii et nad ütlevad meile oma seisaku, liikumise, pilgu ja tegudega täpselt seda, mida mõtlevad.

Inimestena oleme me rohkem teadlikud verbaalsest kui visuaalsest kommunikatsioonist. Koerad toimivad maailmas, mis sõltub peamiselt visuaalsest suhtlemisest, nii et tihti loevad nad meie kehakeelt paremini kui me nende oma, kuid veidi praktikat aitab meil neid oskusi täiustada. Kui oma koerast aru saame, oskame vastutasuks paremini tema vajadustele reageerida. Ja nii lood olukorra, kus su koer muutub kindlamaks ja sinu suhe koeraga paraneb tunduvalt. Kehakeele märke lugedes oskad ennetada ka ohtlikke olukordi.

Allikas: moderndogmagazine.com