Mitmed uuringud on näidanud, et kui koertel on valida maiuse, silitamise-sügamise või kiitmise vahel, eelistavad nad treeningus preemiana kindlasti toitu. Kuid mida eelistavad koerad siis kui toitu polegi valikus?

USA kahe ülikooli, Carroll kolledži ja Arizona ülikooli teadlased uurisid, kas koerad eelistavad sügamist ja silitamist sõnalisele kiitusele. Kuna koerte eelistusi sotsiaalses suhtluses inimestega ei ole eriti põhjalikult uuritud, siis keskendusid teadlased just koerte eelistustele. Samuti tahtsid nad teada, kas koerte eelistusi mõjutab see, kas nendega suhtleb omanik või hoopis võõras inimene.

Uuringusse kaasati kolm testgruppi: omanikuta koerad; hetkel varjupaigas elavad koerad; perelemmikud, keda kiitsid või silitasid-sügasid võõrad inimesed ja perelemmikud, kellele pakkusid kiitust või silitusi nende endi omanikud. Varjupaiga gruppi valiti koerad, kes olid üle kuue kuu vanused ning kellel ei olnud inimese suhtes hirmu ja nad tundsid ennast mugavalt, kui neid rihma otsas aedikust välja viidi.

Igas testgrupis oli 14 koera ehk siis kokku 42 looma. Tehti ka täiendavad katsed selgitamaks, kui kaua eelistasid koerad aega veeta inimese juures, kes kas silitas-sügas, kiitis verbaalselt või siis ei suhelnud koeraga üldse.

Selgus, et kõigis testgruppides osalenud koerad eelistasid sügamist-silitamist verbaalsele kiitusele. Samuti veetsid nii varjupaiga kui ka omanikuga koerad kauem aega testi läbiviija juures, kui too silitas ja sügas neid. Koerte jaoks ei olnud olulist vahet, kas testi läbiviija kiitis neid sõbraliku häälega või ei suhelnud üldse — verbaalne kiitus ei tekitanud koertes erilist soovi lähedust otsida.

Üldiselt tundub, et silitamine ja sügamine on loomulik suhtlemisvorm, millega inimesed koertele lähenevad ning see aitab kindlasti soodustada nende kahe liigi vahelisi sotsiaalseid suhteid. Samas on verbaalne kiitmine oluline siis kui see on spetsiaalselt tingimise kaudu koerale selgeks õpetatud ehk siis, kui kiitmisele järgneb alati midagi head — maius või mäng. Ainult siis on kiitmisel koera jaoks oluline tähendus.

Allikad: Feuerbacher, E., & Wynne, C. (2015) Shut up and pet me! Domestic dogs (Canis lupus familiaris) prefer petting to vocal praise in concurrent and single-alternative choice procedures Behavioural Processes.

Fukuzawa, M., & Hayashi, N. (2013) Comparison of 3 different reinforcements of learning in dogs (Canis familiaris) Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, 8 (4), 221-224