Uuringus, mis tehti juba 1970ndatel aastatel, vaadeldi üle saja koera. Nende seas oli 60 isast ja 53 emast urukoera. Jälgiti, kuidas koerad pissisid ja vaatlemisel selgus, et koertel oli selleks kamba peale kokku lausa 12 moodust.

1. pissimine seistes;

2. pissimine ette poole nõjatudes nii et tagumised jalad sirutuvad taha;

3. pissimine nii, et tagumised jalad on painutatud ja keha tagumine osa on madalamal, tagumised jalad jäävad sageli keha alla;

4. pissimine kükitades ehk tagumised jalad on harkis ja nii palju painutatud, et taguots ulatub maha, aga selg on sirge;

5. pissimine esikäppadel ehk nii, et tagajalad on toetatud millegi vertikaalse vastu, aga võib ka toetuseta;

6. pissimine kaarjas asendis ehk tagumised jalad on harkis ja panitatud nii, et taguots ulatub maapinnani, kuid selg on küürus ja saba on püsti;

7. pissimine püstises asendis nii, et koer tõstab ainult ühte tagajalga natukene;

8. pissimine kõrgendatud asendis ehk üks tagajalg on painutatud tõstetud maapinnast kõrgele;

9. pissimine ettepoole kallutatud asendis nii, et see on kombinatsioon teisest ja seitsmendast asendist;

10. pissimine painutatult nii, et see on kombinatsioon kolmandast ja seitsmendast asendist;

11. pissimine kükitades nii, et see on kombinatsioon neljandast ja seitsmendast asendist;

12. pissimine küürus olekus nii, et see on kombinatsioon kuuendast ja seitsmendast asendist.

Nagu võib ka eeldada, avastati uuringu käigus, et kõige sagedamini pissisid kükitades just emased koerad. Emaste seas oli ka väga populaarne pissimine nii, et üks tagajalg on välja sirutatud, kuid keha on maadligi. Kõige rohkem erinevaid pissimispoose esines emaste koerte seas.

Isased koerad piirdusid aga oluliselt väiksema valikuga. Isastele meeldis kõige rohkem püstine asend, kus nad ei pidanud peale ühe tagajala eriti palju rohkem liigutama. Väga harv juhus oli, kui isane koer sirtsutas kükitades või ettepoole kallutatud kehaasendis. Mõned poosid, mis olid menukad emaste koerte seas, ei tulnud isaste seas kõne allagi.

Mida koera pissimispoos tema kohta ikkagi näitab?

Oluline on meeles pidada, et pissimisel on koera jaoks kaks eesmärki: põie kergendamine ja märgistamine. Nii emased kui ka isased koerad jätavad endast jälje maha, kuid isaste puhul on see iseloomulikum. Koertele meeldib sirtsutada vertikaalsetele esemetele. Mida kõrgemale nad lasevad, seda rohkem saab uriin mööda pinda alla poole voolata ehk seda suurema ala see katab. See aga jätab oma korda mööduvale koerale võimsama sõnumi. Pisikesed koerad üritavad pissida tihtilugu kõrgemale, sest sel viisil jätavad nad mööduvatele koertele sõnumi, et tegemist oli oluliselt suurema isendiga.

Huvitav tähelepanek oli ka see, et jala tõstmise komme areneb ainult isastel koertel ja kasvamise käigus. Noored isased koerad ja kutsikad urineerivad tagasihoidlikumas poosis ehk nemad eriti kõrgele ei sihi, vaid lasevad otse maapinnale.

Emased koerad teevad isastele aga soovi korral silmad ette. Neil on kohe eriti hea nipp võimalikult kõrgele urineerimiseks. 2004. aastal avaldatud uurimus kinnitas seda hüpoteesi. Uurimuse käigus uuriti kuut steriliseeritud ja kuut lõikamata Jack Russelli terrierit. Neid jälgiti jalutamas nii kodu ümbruses kui ka kodust kaugemal. Vaatlemise käigus avastasid teadlased, et mida kaugemal oli koer oma kodust, seda olulisemaks muutus märgistamine. Emane koer sirtsutas oluliselt rohkem ja tegi seda palju hoolikamalt.

Niisiis kui koer proovib urineerida võimalikult kõrgele, siis on tal ilmselt ikka üks eesmärk: jätta iseendast võimalikult tähtis mulje. See, millist pissimispoosi koer kasutab, sõltub paljustki tema vanusest, tõust, soost, eelistustest ja sellest, kui kaugel ta kodus on. Kui koer on aga kogu aeg pissinud ühes asendis ja hakkab järsku kasutama teist asendit, siis võiks sellele tähelepanu pöörata ja arstiga konsulteerida.

Allikas: petmd.com