Kirjutaksin siin pigem nn halvast stressist. Erinevatel koertel ja ka tőugudel on erinev stressitaluvus, pidev stressisolek vähendab keskendumisvőimet, samuti őppimisvőimet.

Kuidas siis aru saada kas koer kannatab stressi all? Pőhimőtteliselt peaks omanik seda koera käitumisest tajuma - koer on liigselt energiline, hingeldab, tal on halb keskendumisvőime, tal vőib nahal olla kőőma, ta vőib ilastada, tundub närviline, silmavaade on vilav jne.

Mis siis vőib stressi pőhjustada - liigne füüsiline koormus ja treening, palliviske jms saagiinstinki treenivad mängud, igasugused sikutusmängud, tagaajamised, vőistlusmängud, samuti tekitab stressi valu ja vähene aktiviseerimine ning igavlemine.

Stressi "ravitakse" aktiviseerimisega ehk siis ajutööga. Ajutöö väsitab tegelikult koera kőige enam. Selle asemel et pikki jalutuskäike teha ja koeraga palli mängida, tasuks talle hoopis mõtlemisülesandeid anda. Ka treeningus ja koolitamisel saab koera rohkem mőtlema motiveerida - kui ta käsklusest ei saanud aru, las ta nuputab lahendust, pakub mida ta tegema peaks ja mida temalt oodatakse.

Stressis koera tuleks kindlasti koolitada maiusega - nimelt söömine vähendab stressi. Stressis koer ei vőta näiteks treeningplatsil maiust. Vältima peaks ületreenimist, motivatsiooni kaotanud koer hakkab kannatama stressi all.

Loe ka teisi artikleid, kuidas oma parimat sõpra hoida ja mõista koer.ee.