KIKA lemmikloomapoodide jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia Germani sõnul on kõige olulisem, et puure ei kasutataks koera kasvatamisel karistusmeetmena või siis kohana, kus koera hoida, et ei peaks temaga tegelema. „Kindlasti ei tohi puur olla koht, mis koera jaoks omandab negatiivse tähenduse – olgu selleks siis puuri kasutamine karistusena või kohana, kus koer veedab üksinda terveid päevi,“ rõhutab German. Puur peaks Germani sõnul olema piisava suurusega, et koer mahuks seal vabalt pikutama ja seisma ning see peaks olema pehmendatud ja sisustatud nõnda, et loom tunneks end seal võimalikult hästi.

„Puuris peab kindlasti olema veekauss ning kui koer peab seal olema pikemat aega, siis ka söök. Lisaks tasub sinna aeg-ajalt jätta koera lemmikmaiustusi, et puur tekitaks koeras positiivset emotsiooni,“ lisab German. Kõige olulisem ongi, et koer puuriga kohaneks ning hakkaks seda ajapikku pidama oma isiklikuks ruumiks, kus tunneb end turvaliselt ja kuhu saab alati puhkama minna. Selleks ongi oluline aidata koeral puuriga kohaneda kasutades selleks mänguasju ja maiustusi.

Kõige sagedamini kasutatakse puure kutsikate treenimisel – ikka selleks, et nad ei teeks tuppa häda või kahjustaks sisustust. „Samas on oluline meeles pidada, et kutsika puuris hoidmine kui ta üksinda koju jääb, ei kaitse ainult teie sisustust vaid sageli ka loomakest ennast. Omapead olles võib kutsikas näiteks hakata elektrijuhtmeid närima ning sellel oleks tõsised tagajärjed,“ rõhutab German. Vanemate koerte puhul hangitakse puur pigem reisimiseks ja selleks, et loomal oleks rahulik koht, kuhu peituda kui perel võõrustab väikeste lastega külalisi

Ksenia Germani sõnul tasub puuri kasutaval või selle ostmist kaaluval koeraomanikul meeles pidada nelja põhimõtet:

- Paraja suurusega puur

Koeral peab olema võimalik puuris püsti seista ning seal vabalt pikutada. Lisaks peaks ruumi olema ka vee- ja toidukausile. Väiksemate koerte puhul sobivad ka kerged plastmassist puurid, mida on lihtne kaasas kanda näiteks autoga sõites. Suuremate koerte puhul tasuks kaaluda suuremaid metallpuure, mis on ka kokkupandavad.

- Koerale peab puur meeldima

Et koer puuriga harjuks ning see temas ärevust ei tekitaks, ei tohi puuri kunagi kasutada karistusena. Sisusta koerapuur mugavalt ning paku loomale näiteks maiustusi ja mänguasju kui ta puuri läheb.

- Puur ei asenda kasvatust

Ka puuri kasutades tuleb kutsikaga pidevalt väljas käia, et ta õpiks oma hädasid õues tegema. Lisaks sellele peab koeral olema piisavalt võimalusi vabalt ringi liikuda, sest ainult nii saab teda õpetada – mida tohib teha ja mida mitte. Puur ei tohi olla n-ö universaalne lahendus, mis vabastab loomaomaniku kõigist kohustustest ja vastutusest looma ees!

- Koer on sotsiaalne loom

Kui koer peab veetma pikki tunde üksinda kodus puuris olles, siis oluline on talle hiljem seda aega kompenseerida. Koju saabudes tegele oma koeraga ja hellita teda, et lemmik tunneks end täisväärtusliku pereliikmena.