Koerapsüholoog Julie Hecht ja Duke’i ülikooli õppejõud ning raamatu "The Genius of Dogs" autor Brian Hare annavad seitsmele küsimusele seletuse.

Miks muutub minu koer ärevaks, kui ta kuuleb sõna “jalutama”?

Shutterstock

Koerad, nagu ka delfiinid, ahvid ja papagoid, suudavad õppida selgeks mitmeid häälkäske või sõnu. Üks border collie Chaser suutis selgeks õppida rohkem kui 1000 käsku.

Teadlaste sõnul tegi Chaser järeldusi. See õppimisstiil on väga sarnane sellele, kuidas inimlapsed keelt omandavad. See hõlmab endas konkreetse sõna ära arvamist ning seostamist seda mingi kindla tegevuse või objektiga. Näiteks ütled sa oma koerale sõna “jalutama” ning seejärel võtad sa alati tema rihma ja viid ta välja. Koer õpib rihma ning tegevust seostama ja lõpuks saab talle selgeks, et sõnale “jalutama” järgneb alati õue minek.

Miks haigutab minu koer iga kord, kui mina seda teen?

Pixabay.com

Ka koertele võib haigutamine olla “nakkav”. Uuringu põhjal on see täiesti normaalne nähtus. Veelgi olulisem on see, et teadlaste sõnul on antud käitumine selge märk empaatiast. Koerad mõistavad inimese emotsioone väga selgelt. Nad saavad aru, kui omanik on vihane ning nad on õppinud sellele vastavalt reageerima. Uurimus on välja toonud, et koerad reageerivad vihale sarnaselt inimesele, kes kuuleb imikut nutmas.

Miks koerad oma pea ära pööravad, kui me püüame neid kallistada?

Pixabay.com

Koerapsühholoog märkas 250-nel kallistamist kujutaval fotol koerte ühtseid ebamugavusmärke. Need koerad ei olnud õnnelikud. Kuidas me seda teame? Need on kolm ühist märki, mis näitavad ära, kui koer on stressis:

  • Koer pöörab pea ära objektilt, mis teda häirib;
  • Ta näitab silmavalgeid;
  • Ta tõmbab kõrvad lonti või peadligi.

Enamikel koertel olid antud ebamugavusmärgid olemas.

Osad koerad küll tolereerivad kallistusi, eriti sel juhul, kui kallistajaks on koerale tuttav inimene, kuid see ei ole neile meeltmööda. On hulgaliselt teisi võimalusi, kuidas oma head meelt või kiindumust koerale välja näidata. Tee seda nii, et ka sinu koer seda naudiks. Kui ta püüab hoopis end sinu haardest eemale tõugata, siis proovi selle asemel talle pai teha või hoopis kõhu alt sügada, soovitab Hecht.

Loe kallistamise kohta lisa SIIT.

Miks minu koer mind jõllitab?

Pixabay.com

Olenevalt, kui pikalt koer sinul pilku hoiab, võib see avaldada palju selle kohta, mida ta sinu emotsioonidest välja loeb. Koer, kes sind jõllitab, protsessib suure tõenäosusega oma peas informatsiooni, mida sa talle oma kehakeelega konkreetsel hetkel indikeerid, näiteks naeratus ja pai.

Miks nuusutab koer pidevalt minu sõpru?

Pixabay.com

Nagu ka teised loomad, saavad koerad keskkonna kohta tähtsaima informatsiooni nuusutamise kaudu. Mõned uuringud on näidanud, et koerad lausa naudivad neile tuttavate inimeste lõhna. Näiteks on üks hiljutine uuring toonud välja, et tuttava inimese lõhna tundnud koera aju tõlgendas seda seda kui preemiat.

Miks peidavad koerad end inimeste jalge taha?

Kui sinu koer poeb järsult sinu jalge taha peitu ning piilub sealt ettevaatlikult välja, siis suure tõenäosusega on ta hirmul. See on sarnane käitumine, mida teeb ka väikene laps. Käitumisspetsialistid ütlevad, et koerad on ainsad kodustatud loomad, kes suhtlevad oma omanikega sarnasel moel nagu imikud suhtlevad oma vanematega. Erinevalt kassidest või hobustest on koerad need, kes jooksevad oma omaniku juurde tuge ja lohutust otsima. Kassid ja koerad põgenevad ohu juurest eemale ning poevad peitu.

Miks armastavad koerad lund?

Pixabay.com

Mäletad, kui sa olid laps ja ei suutnud ära oodata hetke, mil sa saaksid suurde, äsja maha langenud lumehunnikusse sisse hüpata? Koertega on täpselt sama lugu. Nad naudivad seda, räägib Hecht.

Allikas: Iflscience