Sülekoerte trikitreeneri ja koerte kohvikukoolitaja Krista Laaneti sõnul peab loomaga avalikke kohti külastades esimese asjana arvestama kohvikute peamise sihtgrupiga. Kuigi teatud kohvikud võtavad neljajalgseid sõpru hea meelega vastu, ei ole need kohad mõeldud ainult nendele, vaid siiski põhiliselt inimestele. Kui koer peaks muutuma ärevaks või valjuhäälseks, siis tuleks teiste külastajate heaolu nimel kohvikust lahkuda isegi, kui koera arvatakse üldjuhul olevat väga viks ja viisakas.

Koera käitumisel silma peal hoidmine ja tema sotsiaalsete võimete võimete realistlik hindamine on avalikes kohtades vägagi oluline, sest ühe inetult käituva koera tõttu ei pruugi ka teised loomad sinna edaspidi oodatud olla. Laanet toob välja näiteid mitmetest kohvikutest, kes on palunud end Laaneti poolt koostatud koertesõbralike kohvikute nimekirjast maha võtta. Seda vaid mõne üksiku olukorra tõttu, kus mõni kindel loom, kelle võimeid oli ülehinnatud, korraldas antud kohvikutes suurema stseeni või lausa ohtliku olukorra.

Et teiste külastajate kohvikukogemust aga mitte rikkuda, tuleks kinni pidada mõnedest avaliku keskkonna piiridest:

  • Koer võiks asuda pigem maas, äärmisel juhul süles, kuid kindlasti mitte laual toidu kõrval nuuskida.
  • Kui koer kipub palju ilastama, siis võiks hoida koera natuke varjatumas kohas, mitte istmetel või lauapealse lähedal. Teised külastajad ei pruugi toidu kõrvale sellist vaatepilti näha.
  • Koerale ei tohiks anda ettekandjate poolt toodud toitu, sest hiljem võib ta arvata, et teistele inimestele viidav toit on samuti talle ning äärmuslikul olukorral seda endale soovides minna omale nõudma.


Kui lemmik on treenimata ning harjunud pidevalt kodus laua peal asuma ja inimestega sama toitu sööma, ei pruugigi tema käitumine avalikus paigas paljude kohvikute omanikele sobida. Hästi treenitud ja avalikes kohtades viibimise kogemusega koerte vastu ei ole aga koertesõbralikel kohvikutel üldjuhul midagi. Kohvikukogemusteta koertel soovitab Laanet alguses alustada suviste väliterrasside külastamisega ning järk-järgult mugavuse tekkimise järel liikuda edasi siseruumidesse.

Mida aga võiks meeles pidada, et ka oma lemmikule kohvikukogemus mugavaks ja meeldivaks teha? Laanet soovitab näiteks kohvikus valida selline istumiskoht, mis asuks rohkem ruumi nurgas või servas, et koeral endal oleks rahulikum ning samuti ei oleks ta ka teistel inimestel ees. Kui külastajad peavad pidevalt koerast mööduma, võib see lõpuks hakata teda häirima või ärevaks muutma. Samuti oleks hea valida mõne kindla söögikoha vahel, kus lemmikuga tihemini käia. Juba varasemalt tuttavas olustikus tunneb loom end mugavamalt ning käitub väiksema tõenäosusega ettearvamatult.

Krista Laaneti poolt koostatud koertesõbralike söögikohtade nimekirja saab lähemalt uurida Chihuahua Sõprade Liidu leheküljelt siit.

Samuti kutsub Laanet üles lugejaid kommenteerima, kui peaks veel puudu olema mõni nimekirja sobiv koertesõbralik söögikoht.