Näomiimikaga teisele inimesele reageerimine on käitumisviis, mis aitab inimestel omavahel suhelda. Koerad teevad teiste koertega suhteid luues sedasama, kinnitab ajakirjas Royal Society Open Science avaldatud uurimus.

Uurijate arvates väljendavad meie neljajalgsed sõbrad sel moel oma sisemist empaatiat ja emotsioonidele reageerimise võimet. Pisa ülikooli loodusajaloo muuseumi teadlaste sõnul võib nähtus olla tekkinud koera kui liigi kodustamise käigus.

Siiani on miimikaga peegeldamist indiviidide omavahelises sotsiaalses suhtlemises kirjeldatud ainult inimeste, šimpansite ja orangutangide puhul. Tavaliselt vastavad inimesed naerule naeru või naeratusega ning jagavad sel moel emotsioone.

„Nüüd aga tõestasime, et kohene miimikaga reageerimine on omane ka koertele, see on tahtmatu, automaatne ja ülikiire,“ selgitab dr Elisabetta Palagi. Ning lisab, et koerad on võimelised teiste koerte tundeid nende näo- ja kehaliigutuste järgi väga kiiresti tajuma. See on aga samm keerulisemate empaatialiikideni.

Pixabay.com

„Kui vaadata kahte koera mängimas, näeme, kuidas nad üksteise emotsionaalset seisundit ja kehaliigutusi peegeldavad, samamoodi nagu inimesed ja eespool nimetatud primaadid.“

Kolmest teadlasest koosnev meeskond filmis Itaalias Palermos mängivaid koeri ning analüüsis hiljem 50 tunni ulatuses videolindile jäänud materjali üksikasjalikult. Vaadati näiteks, kuidas koerad esikäppi pikalt ette sirutasid või lõdvestavalt lõugu avasid, nii et hambad paistsid. Ja selgus, et koerad reageerivad teise koera ilme muutumisele vaid sekundi murdosa jooksul automaatselt, mitte treeningu tulemusel.

Samas väidab Bristoli veterinaarkoolis töötav dr John Bradshaw, et väitmaks, et koerad on tõesti võimelised teiste koerte emotsioone tajuma, on vaja laialdasemat uurimistööd.

„Kodustatud koerad on ülihead kehakeele lugejad, nii inimeste kui teiste koerte puhul. See on ka põhjus, miks neid on väga lihtne treenida,“ selgitas Bradshaw. „Neile meeldib mängida ning nad õpivad kiiresti, et mängupartneri imiteerimine venitab mänguaja pikemaks. Kuid teadus peab veel tõestama, et koerad tõesti mõistavad oma liigikaaslaste emotsioone ja mõtteprotsesse.“

Pixabay.com

Teadaolevalt jäljendavad koerad ka inimesi – näiteks haigutades, kui inimene haigutab.

Et aru saada, kas tegemist on kodustamise käigus tekkinud võimega või esines samasugust nähtust ka kodustamata koertel, plaanivad Itaalia teadlased uurida hunte.

Allikas: BBC