California ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, milles osales 104 labradori vanuses viis nädalat kuni 16 eluaastat ja 230 inimest vanuses üks kuni 103 eluaastat.

Teadlaste väitel on koer ainulaadne uurimisobjekt mõistmaks vananemist inimese kombel, sest koergi kasvab ja elab keskkonnas, milles on kättesaadav hea tervishoiuteenus.

Küll aga väidavad teadlased, et koerad vananevad inimestest pisut erinevalt. Sarnaselt inimestele on ka koertel omad vananemise etapid. Molekulaarsel tasemel vananeb koer aga alguses kiiremini ja hiljem vananemine justkui aeglustub.

California ülikooli teadlaste loodud valemi järgi on 8-kuune koer võrreldav 9-kuuse inimesena. Üheaastane koer on aga võrreldab 30-aastase inimesega ja neljaaastane koer on võrreldav 53-aastase inimesega.

Teadlaste väljatöötatud valem on järgmine: inimese vanus = 30 + ln(koera vanus)*16. Valemis tähistab ln naturaallogaritmi.

Kuna uuringus kasutati ainult labradori retriivereid, siis ei saa väita, et valem annaks täpse tulemuse kõikide koeratõugude kohta.

Ingliskeelset uuringut saab lugeda SIIT.