Miks koerad üldse omanike juurest ära jooksevad?

Üks tavalisemaid põhjuseid on koera jahiinstinkt. Tavaliselt tahab ta joosta mõne auto või teise looma järele. See on loomulik, et nad soovivad kedagi jahtida ja kinni püüda.

Teine põhjus, miks koerad aiast välja kipuvad on nende suur huvi maailma vastu. Väljaspool aeda on võõrad lõhnad. Seal saab ta suhelda teiste loomadega või joosta kuniks jaksu on. Kõik need tegevused pakuvad koerale suurt rahuldust.

Kui tegu on isase koeraga võib põhjuseks olla mõni emane koer ja suur tung paarituda.

Lisaks võib koer põgeneda, kuna tunneb hirmu. Seda tunnet võib temas tekitada ilutulestik või mõni muu valjem hääl. Seepärast tuleks vältida ka koera peale karjumist. Teda võivad hirmutada ka suured rahvamassid.

Kuidas mitte tegutseda, kui koer põgeneb?

Kindlasti ei tohi koera peale karjuda. Hoopis paremini mõjub pehme ja õnnelik hääletoon. Kui koera peale karjuda võib ta kartma hakata ja uuesti ära joosta.

Koerale ei tohi järele minna tühjade kätega. Kaasa tuleb võtta tema lemmik maius ja jalutusrihm. Lisaks pole mõistlik looma taga ajada. Ta võib seda mänguna võtta või hoopis sind kartma hakata.

Kuidas tegutseda, kui koer põgeneb?

Jää rahulikuks. Ülereageerimine muudab olukorra hullemaks. Kasuta koeraga võimalikult malbet häält ja ürita koer saada rohkem piiratud alale, et teda oleks lihtsam maiusega enda juurde meelitada. Kui koer on piisavalt lähedal, siis saad talle rihma külge panna ja ta turvaliselt koju viia. Kui koer pääseb rihma küljest lahti, ta ei ole paanikas, vaid mänguline ja lustlik, siis võid proovida vastassuunas jooksmist. Tee ennast huvitavamaks, kui kõik muud asjad, mida koer himustab ja koer järgneb sulle.

Selleks, et tulevikus koera ära jooksmist vältida, õpeta talle kindlasti, et ta kutse peale koheselt sinu juurde tuleb. Lisaks investeeri kvaliteetsesse ja tugevasse jalutusrihma. Vaata üle ka oma aed ja vajadusel paranda seda.

Allikas: cuteness.com