Tavaline koera näolakkumine on arenenud hundikutsika käitumisest, kui nood lakuvad täiskasvanute suud, et kutsuda esile osaliselt seeditud toidu väljaoksendamine. Nii liiguvad kutsikad emapiima juurest osaliselt seeditud toidu ja seejärel juba tahke toidu söömise juurde.

Teise koera näo või ka inimese näo lakkumine on normaalne sotsiaalne käitumine. Lakkumine võib olla rahustav žest, mis annab märku koera sotsiaalsest lugupidamisest. See võib olla ka signaal, et saada rohkem toitu, täiendavat sotsiaalset teavet, tähelepanu või olla kiindumuse märgiks.

Lakkumine võib olla rahustav žest või olla kiindumuse märgiks.

Koera näo või muude kehaosade lakkumine võib olla osaliselt seotud ka karva eest hoolitsemisega. Su koer võib lakkuda oma koerast majakaaslase nägu, sinu nägu või ka teisi kehaosasid. Kui koer ei ulatu su näoni, võib ta lakkuda lähimat kehaosa, näiteks kätt või jalga. Teatavatel juhtudel saab lakkumiskäitumist tõlgendada kiindumuse märgina.

Mõned koerad võivad üritada lakkuda täieliku võõra nägu. Miks nad seda teevad? Võib-olla üritavad nad võõrast rahustada, et too ei teeks koerale haiget ega ähvardaks teda. Kui koerad laste nägu lakuvad, võib see olla kiindumuse või rahustamise märgiks või lihtsalt selleks, et nägu toidujääkidest puhastada.

Kas koera näolakkumine on tervisele ohtlik?

Tervete laste ja täiskasvanute jaoks, kel pole nahavigastusi, ei ole koera sülg ohtlik. Siiski ei ole tervislik, kui lubad oma koeral avatud haava lakkuda. Nende sülg võib hoida haava jätkuvalt niiske ja avatuna, võimaldades nii bakteritel areneda ja see võib tuua kaasa potentsiaalse nahainfektsiooni. On olnud juhtumeid, kus inimesed haigestusid koera süljes olevate bakterite tõttu. Neil juhtudel oli süüdlaseks bakter nimega Capnocytophaga canimorsus. Seda konkreetset bakterit on leitud nii koertel kui ka kassidel ja neile on see kahjutu.

Ent kui inimesel on kahjustatud immuunsüsteem, võivad need bakterid nakkust põhjustada. Bakterid peavad tungima läbi naha avatud haava – näiteks hammustuse või lõikehaava - kaudu. Haigestumiseks peab koeral olema tavalisest kõrgem bakterite kontsentratsioon ja nende sülg peab puutuma kokku avatud haavaga. Parim tava on pesta käsi iga kord pärast koera paitamist.

Kas peaksid lubama oma koeral end lakkuda?

Enamiku tervete inimeste puhul peaks nägu või teisi kehaosi lakkuv koer kujutama endast minimaalset terviseriski. Kui oled mures, siis ära lase koertel lakkuda oma suud ning ära lase teda avatud nahahaava lähedale.

Võid koertele lakkumiseks pakkuda ka oma lõua alaosa või teise võimalusena oma kätt. Seejärel pese nägu ja käed puhtaks või kasuta antibakteriaalset pihustit või geeli.

Mis siis, kui sa pole näolakkumise fänn?

Kõigepealt mõtle järele, ega sa ise lakkumiskäitumisele kaasa ei aita. Kui pöörad koerale tähelepanu iga kord, kui ta su nägu lakub, kordab ta seda tõenäolisemalt üha uuesti ja uuesti. Ja kui kutsikas lakub söömise ajal su nägu ja suud ning annad talle oma toitu, julgustad teda taolist käitumist jätkama.

Kui sulle ei meeldi, kui koer su nägu lakub, võid teda alati suunata näitama oma kiindlumust ja tähelepanu sulle vastuvõetavamal viisil – peaasi, et sa endale ebameeldivat käitumist ei julgustaks.

Allikas: petmd.com