Kas me oleks tervemad, kui suudaks nõnda armastada? Tõenäoliselt oleksimegi: uurimused on näidanud, et tihe sõprade ja tuttavate võrgustik kaitseb südame- ja veresoonkonnahaiguste ning enneaegse surma eest paremini kui näiteks suitsetamisest loobumine.

Lemmikud kui suhtekorraldajad

Katsete käigus on selgunud, et lemmiku lähedus tekitab inimesel olulisi füsioloogilisi muutusi. Näiteks vererõhk ja pulss jäävad ka keerulise ülesande lahendamisel normaalseks, kui karvane sõber on kõrval. Teda polegi vaja paitada või temaga rääkida, ainuüksi juba tema kohalolekul on rahustav mõju. 

Lemmiku rahustav mõju võib olla isegi mitmesuunaline. On teada, et abielupaaride vaidlused ja tülid lõpevad palju kiiremini, kui lemmikloom on kohal.

On paratamatu, et vanuse kasvades on inimesel raskem rahuldada oma suhtlemisvajadust. Üksindus hiilib lähemale, kui sõbrad eemalduvad ning töökoht ei vii meid enam kokku uute inimestega. Tervis ja rahalised põhjused võivad sundida loobuma harrastustest, mis laiendasid meie tutvusringkonda.

Alates 1980ndatest aastatest on paljud uurimused keskendunud lemmikloomade sotsiaalsele mõjule. Üldine järeldus on lihtne - lemmikloom võib mitmel moel aidata kaasa uute sõprade leidmisele ja suhtlusringi laiendamisele. Lemmikloomast kaaslane kutsub isegi võõrastes esile sõbraliku ja positiivse suhtumise.

Hiljuti korraldatud uurimuse käigus vaadelfi 65-78 aastaseid inimesi, kes käisid kodu lähedal jalutamas. Üksinda jalutajad rääkisid loomadest vähe, koeraomanikud aga olid valmis koertest rääkima isegi siis, kui koera parajasti kaasas ei olnud. Nende vestlused keskendusid olevikule ja tulevikule, samas kui lemmikuta jalutajad viisid oma jutu minevikule ja möödunud aegadele.

Parem suhe iseendaga

Lisaks arvukatele uurimustele on psühholoogid teinud mitmeid huvitavaid tähelepanekuid selle kohta, kuidas lemmikloomad aitavad meil luua parema suhte iseenda ja meid ümbritseva maailmaga. On selge, et lemmikloomade kasulikkus tuleneb inimese psühholoogilistest vajadustest, mille rahuldamine mõjub hästi ka tervisele ja enesetundele.

Nii kassid kui koerad kehastavad meie jaoks järjepidevust. Kui ühiskonna hoiakud ja moraalsed väärtused võivad kiiresti muutuda, siis lemmikloom aitab kiiresti tuua omaniku lihtsasse ning turvalisse argipäeva. Sel moel kaitseb ta meid suure maailma tagasilöökide eest täpselt nii, nagu seda teevad meie sõbradki.

Lemmik lubab meil teha seda, mille jaoks me teistest inimestelt just sageli võimalust ei saa. Inimesi pole viisakas puudutada ja paitada, lemmikloomi tohib. Täiskasvanud peavad üldiselt käituma tasakaalukalt ja kombekalt, kuid kassi ja koeraga lausa peab mängima. Teine inimene võib olla isegi sõbrana salakaval ja kahepalgeline, kuid lemmiku sõprus on jäägitu ja lõpuni aus.

Lemmikloom ei hooli omaniku staatuste muutumisest. Pole vahet, kas saame ametikõrgenudust või kaotame töö, meie karvase sõbra armastust ei mõjuta need muutused karvavõrdki. Veelgi enam, lemmikloomad pakuvad inimestele võimaluse elada ja tegutseda talle oluliste kaaslaste juhi ning hooldajana.

Me teame, et kaasaaja linnastunud inimene võib igal eluperioodil põdeda üksindust. Koer seevastu on alati seltskondlik, vähendab isoleerituse ohtu ning võib toimida isegi uute suhete loojana. Koeraomanikud leiavad alati, millest rääkida - juttu oma parimast sõbrast jätkub alati kauemaks.