Leonberger kuulub töökoerte rühma. Nad aretati seltsikoerteks ja kasutatakse sel eesmärgil ka tänapäeval. Armastab väga vett ja nagu njuufalgi on tal ujulestad ning sobib ideaalselt vetelpäästjaks. Nad on erksad ja hoolsad majavalvurid.

Välimus
Leonbergeril on suhteliselt lai pea ja nelinurkne koon. Lõuad on jõulised ja kääritaolise hambumusega. Silmad on keskmise suurusega ja tumedavärvilised. Kõrvad on kõrge asetusega, rippuvad, tihedalt pea vastu liibuvad, laiad, pikad ja narmaskarvadega. Kael on tugev ja pikk. Rind on sügav ja hästi kaardunud ribidega. Esijalad on sirged ja hea luustikuga; tagajalad on tugevad ja lihaselised. Käpad on tugevad, ümarad ja ujulestadega. Saba asetus ei tohi olla liiga kõrge ega kaarjalt üle selja. Karvkate on suhteliselt pikk, pehme ja kergelt lainjas (mitte lokkis). Kurgualune ja rind on karvarohked. Karvkatte eelistatud värvused on helekollasest ja kuldsest punakaspruunini. Mask on musta värvusega. Sabaalune, kurgualune ja esijalad on toon või paar heledamad. Rinnal ja varvastel on veidi valget lubatud.
Isase koera turja ideaalkõrguseks on 72-80 cm ja ta kaalub umbes 34-50 kg. Emase koera turjakõrguseks on 65-75 cm ja ta kaal jääb vahemikku 30-50 kg.

Toitmine
Leonbergeri toitmisrežiimist peab täpselt kinni pidama. Küsige kutsika toitmisalaseid nõuandeid kasvatajalt.

Suhtlus
Leonbergerid on rahulikud, truud ja tasakaalukad koerad. Nad saavad hästi läbi lastega ja teiste lemmikloomadega. Oma peremehe vastu on see hiiglane hell ja üritab olla koguaeg ta lähedal.

Aktiivsus
Kutsikat ei tohi liialt palju treenida ega lubada tal treppidest üles-alla joosta. Kui luud on korralikult arenenud, võib liikumisvõimalust järk-järgult suurendada. Leonberger naudib pikki jalutuskäike, vabalt ringi jooksmist, mängimist ja ujumist.

Treenimine
Leonberger on intelligentne koer, kes õpib kiiresti ja mõistab ruttu, mida temalt oodatakse. Kuna leonberger on üsna suurekasvuline koer, peab koolitusega alustama võimalikult varakult.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 6-14 kutsikat. Kuid on andmeid ka 17 kutsikaga pesakondadest.

Eluiga
Leonbergeri keskmine eluiga on 11 aastat.