Kui plaanid hõlmavad eelkõige vabas õhus matkamist, on koera kaasavõtmine igati tervitatav nähtus, kuid muuseumikülastustest pakatavale linnakülastusele või soojamaareisile päikesejahile minnes võib koera kaasavõtmine põhjustada asjatut peavalu.

Kui koer on juba kutsikaeast peale hästi sotsialiseeritud, temaga on käidud rahvarohketes kohtades ning ta on harjunud sõitma autos või muudes sõiduvahendites, on hea puhkusereisi eeltöö suures osas juba tehtud.

Kõikidele koertele reisimine ei sobi

Kui koer on väga kartlik või ei kannata autosõitu, on mõistlik talle puhkuse ajaks hoidja või hotellikoht leida.

Välisreisi plaanides tuleks alustada reisi sihtpunktiks olevas riigis lemmikloomade sisseveoks kehtivate nõuete väljaselgitamisega. Euroopa Liidu riikides kehtivad üldjoontes samad reeglid, kuid on riike, millele on antud õigus kehtestada lisanõudeid – üks neist on meie põhjanaaber Soome, kuhu reisides peab koerale olema loomaarsti poolt tehtud ja Lemmikloomapassi märgitud ussikuur.

Kui tundub, et internetist vajalikku infot ei leia, on mõistlik ühendust võtta vastava riigi saatkonnaga Eestis – nendelt saab kindlasti vajaliku info või vähemalt juhised selleni jõudmiseks. Kindel on see, et Eestist välja reisimiseks peab koer olema vähemalt mikrokiibiga märgistatud, marutaudi vastu vaktsineeritud ning sinise Lemmikloomapassiga varustatud.

Juhul kui reis viib Eestist lõunapoole, tasub nõu pidada oma pereveterinaariga, kuna koera ohustavad seal erinevad Eestis (veel) tundmatud parasiidid. Ohtlikke viirushaiguseid kandvad puugid, leišmanioosi vahendavad liivakärbsed ja südameusstõbe siirutavad sääsed on lõuna pool laialt levinud ning on enam kui mõistlik vastavad tõrjevahendid juba ennetavalt kasutusele võtta.

Järgmiseks tuleb paika panna reisivahend. Lihtsaim on loomulikult minna oma autoga, kuid edukad reisid on toimunuks saanud ka bussi, laeva, rongi ja lennukiga. Ühistransporti kasutades tuleks piletid võimalikult vara broneerida, sest üldjuhul on igale reisile lubatavate koerte arv piiratud. Arvestama peab sellega, et ühissõidukis reisides peab koer reisima spetsiaalses (lennu)puuris või kandma suukorvi, mõned laeva- ja rongifirmad nõuavad lisaks terve kajuti või kupee eest tasumist.

Nõuete mitteteadmine ei vabasta trahvist

Autoga reisides tuleb meeles pidada, et teistes Euroopa riikides võivad koerte transportimisele kehtida oluliselt rangemad reeglid kui Eestis – näiteks Saksamaal on auto salongis lahtiselt reisiva koera eest võimalik saada suur rahatrahv. Trahv trahviks, kuid lähtuma peab siiski eelkõige autos reisijate turvalisusest. Koera jaoks on kõige turvalisem reisida kas tagaistmel turvatraksidega kinnitatuna või universaalkerega autos pagasiosakonnas, soovitatavalt spetsiaalses avariitestitud puuris.

Autoga reisides tuleb kindlasti meeles pidada, et autost lahkudes ei võiks koera üksinda autosse jätta – seda isegi juhul, kui tegemist on jaheda ja pilves ilmaga või pargite auto parkimismajja. Paremal juhul pääsete vaid trahviga (ja seda näiteks ka Poolas), halvemal juhul järgneb trahvimaksmisele ka käik klaasivahetustöökotta, halvimal võimalikul juhul kaotate kuumarabanduse tõttu oma lemmiku või ta saab (sageli pöördumatuid) tervisekahjustusi. Hoolimata iga-aastastest hoiatuskampaaniatest leiab igal aastal üsna mitu koera piinarikka lõpu ülekuumenenud autos, kuhu „armastavad omanikud” on nad „hetkeks jätnud”, minnes korraks poodi/muuseumisse/kinno.

Koera jaoks on reisile mõistlik kaasa pakkida tema kaela- ja jalutusrihm, pesa, söögi- ja joogikausid, mänguasjast sõber ning toit ja maiused. Koera kaelarihma küljes võiks olla ripats, millel kirjas vähemalt üks kontakttelefoninumber (kindlasti koos riigi suunakoodiga). Autoreisil tuleb iga paari tunni tagant teha peatus, et koer saaks ennast sirutada, samuti peaks igas peatuskohas koerale juua pakkuma.

Koera Lemmikloomapassi vahele tasub panna paber, millel kirjas nii oma Eesti pereveterinaari telefoninumber, mõne Eestis ööpäev läbi tegutseva loomakliiniku telefoninumber kui ka reisi sihtkohas asuva loomakliiniku kontakt.