Loomulik instinkt

Metsikud koerad kasutavad kaevamiselaadset käitumist, milleks on ka põranda kraapimine, endale mugava ja turvalise ning puhkuseks sobiva pesa tegemiseks. Kaasajal on koertel, kes juba väga ammu kodustatud on, mugavad magamisasemed, kuid enne pikali heitmist põranda kraapimine on neisse piltlikult öeldes DNA-ga sisse kodeeritud ning nad ei suuda sellele tungile vastu seista.

Territoriaalsus

Koera käpapadjanditel on lõhnanäärmed, mis vabastavad kraapimisel teatud kindlat lõhna. Kui loomal on plaan puhkama heita, vabaneb kaevavaid liigutusi tehes käpanäärmetest lõhn, mis tema territooriumi ära märgistab.

Mugavus

Mõned koerad kraabivad enne maha heitmist põrandat seetõttu, et püüavad magamisaset mugavaks kohendada. Soojas ruumis võib koer põrandat „pühkida“ ka selleks, et seda jahutada. Külmas aga vastupidi – et lamamisase soojaks ja mugavaks muuta. Kraapimine enne maha heitmist aitab koeral leida ka asendi, milles tal on kõige mugava puhata.

Meelelahutus

Inimestele ei tundu põranda kraapimine sugugi mõnusa ajaviitena, kuid koertele pakub see suurt lõbu – nii kraapimine kui kaevamine. Mõned koerad peletavad selle tegevusega igavust ning kulutavad liigset energiat. Sellisel juhul on tegemist intensiivse ja elava kraapimisega.

Tõu eripära

Osa tõuge kraabivad põrandat ja kaevavad rohkem kui teised. Terjereid näiteks tuntakse sagedaste kaevajatena. Põranda kraapimine võib paljude koerte puhul olla üsnagi haarav ja pealtvaataja jaoks armsana välja paistev tegevus.

Allikas: pets.thenest.com