Esialgu võib tunduda veider koerte üks lemmikkomme, tervitada koju saabuvat omanikku oma lemmikmänguasja hambus hoides. Miks nad nii teevad? Ühest vastust sellele ei ole, kuna koerte eesmärk varieerub selle tegevuse osas. Välja võib aga tuua kolm võimalikku põhjust.

Koeral on mängutuju

Päeval pikalt üksi kodus olles möödub koera jaoksaeg üsnategevusetult, kuna ilma omanikuta on tegevusi ja stiimuleid palju vähem. Seega võib omaniku kojutulek olla koera jaoks päeva kõrghetk, seda enam, kui koer on harjunud õhtusel ajal mängima.

Omaniku koju saabumisega tekkiv põnevuse periood võib mõnikord piirduda ainult lühikese, ent intensiivse energialaenguga pärast omaniku saabumist, või teinekord kesta lausa terve öö. Koera jaoks on omanikule mänguasja viimine konkreetne viis öelda: „Palun mängi minuga!”. Enamasti on koertel palju mänguasju, mis pakuvad neile pinget nii vaimsest kui ka füüsilisest aspektist. Tavaliselt toob koer omanikule selle mänguasja, millega temaga kõige sagedamini mängitakse.

Koertele meeldib oma mänguasjadega eputada

Koerad tahavad teinekord lemmikmänguasja inimesele presenteerida ilma soovita sellega kohe mängima hakata. Nad toovad mänguasja omaniku jalge ette ja taganevad ise, kui omanik mänguasjale läheneb või hakkab seda üles korjama.

Koerad ei taha ju ometi enda armsat mänguasja ära anda, miks nad siis nii käituvad? Vastus peitub omaniku käitumises ehk vastureaktsioonis. Koer saab sellest eraldi tähelepanu ja stimulatsiooni, mida ta naudib. Kui koer on ära harjunud, et selline käitumine rohkem tähelepanu toob, meeldib talle seda korrata. Sõltumata konkreetsest motivatsioonist, saab koer reeglina oma tahtmise – omanik reageeris tema tegevusele.

Ärev koer vajab tähelepanu juhtimist

Koer, kelle käitumine põhineb mitmel erutusest või ärritusest juhitud tegevustel, nagu haukumine või ampsamine, vajab tihti suunamist ja võimalusi oma energiat kontrollida. Kui koer on oma mänguasjaga hõivatud, jäävad haukumine ja ampsamine tagaplaanile.

Kui koer harjub haarama mänguasja järele pärast omaniku koju saabumist, on see nende energiale kasulik väljund ning puudub vajadus koera käsklustega maha rahustada või käskida tal paigal istuda. Seega panevad omanikud tihti tahtmatult alguse rituaalile, millega koer ära harjub ja kasulikke tegevusi õpib.

Allikas: www.petmd.com