Loomad suhtlevad omavahel peamiselt just lõhnamaailma kaudu ning märgistamine on oluline viis informatsiooni vahetamiseks. Sobivat kohta oma häda tegemiseks valitakse üldjuhul väga hoolikalt, sest väljaheite pealt korjab iga mööduv koer üles hulga väärtuslikku informatsiooni.

Näiteks on mööduv koer võimeline eristama, mitu erinevat koera selles konkreetses kohas käinud on, samuti tuvastab ta, kas läheduses on jooksuajaga emaseid koeri.

Ka oma territooriumi märgistavad koerad väljaheidete kaudu. Linnakeskkonnas elavad lemmikloomad ei tee selle informatsiooniga muidugi midagi, sest linnas liigub väga palju erinevaid koeri. Ükski konkreetne murulapikene ei saa olla kellegi kindla looma oma. Olenemata sellest, et see käitumismuster on linnakeskkonnas elavate lemmikloomade puhul kasutu, pärineb see juba kaugest minevikust. Territooriumi märgistades ei mõtle linnas elavad lemmikloomad sellele, et see mõttetu on. Nende jaoks on see endiselt väga oluline, sest looduses on territooriumi märgistamisel oluline roll.

Mida koer mõtleb, kui ta parasjagu häda tegemiseks sobivat kohta valib?

Kindlasti oled sa märganud, et lemmik huvitub eriliselt just neist kohtadest, kuhu teised koerad eelnevalt pissinud on, näiteks puud, põõsad või tänavavalgustuse postid. Üldjuhul tahab koer oma häda teha just eelnevalt teise koera poolt märgistatud põõsa peale. See on viis, kuidas koerad omavahel suhtlevad. Nad annavad teada, kes selle põõsa juurest viimasena möödus.

Koerad suhtlevad omavahel täiesti teises ja meile tundmatus maailmas. Häda tegemine on viis, kuidas nemad teistele koertele oma asukohast teada annavad. Nii hoiavad nad üksteist oma tegemistega kursis. Olenemata sellest, et tänapäevases elukeskkonnas ei tee meie lemmikloomad selle informatsiooniga just palju, on ürgne instinkt neis säilinud.

Jalutuskäikudel suhtlevad koerad omavahel läbi lõhnamaailma ning seetõttu on häda tegemiseks sobiva koha valimine koertele olulise tähtsusega.

Allikas: cuteness.com