Lemmikloomale parimate tingimuste ja hea tervise tagamiseks peaks toidukaussi, kust loom igapäevaselt sööb, valima hoolikalt. Kuidas sellest lõputust valikust endale sobivaim leida?

Plastikust nõud

Kõige levinumad on plastikust toidunõud, sest nad on odavad, nende valik on väga lai ja nad ei lähe kergesti katki. Plastikust nõusid on erineva suuruse, värvi ja kujuga ning üldiselt saab neid ka nõudepesumasinas pesta.

Plastikust toidunõusid aga meeldib paljudele loomadele närida, näritud ja kriimustada saanud plastik on jällegi potentsiaalne kasvulava bakteritele. Plastik võib see mõnel koeral või kassil tekitada ka allergilist reaktsiooni, eelkõige väljendub see nahahaigustes.

Keraamilised nõud

Keraamiline kauss näeb ilus välja ja võib seetõttu ka koduinterjöörides parem välja näha. Seda on lihtne puhastada ja kuna ta on raske, siis ei libise see kergesti eest ära, kui lemmikloom parajasti kõhutäit naudib. Siiski on see kergesti purunev, mistõttu peab kauss kindlasti asetsema maas. Kui suurt kasvu koer väga aplalt sööb, peab ka libisemise osas ettevaatlik olema. Keraamilise kausi puhul tuleb regulaarselt kontrollida ega kaussi ei ole tekkinud mingeid pragusid.

Roostevabast terasest nõud

Roostevabast terasest kauss tundub küll kindla peale minek, sest ta on kauakestev, purunemiskindel ning praktiline. Seda saab samuti nõudepesumasinas pesta. Paraku pole neil tavaliselt head värvivalikut. Ühe ohukohana tasub mõelda ka sellele, et kui lemmikloom on väga suure isuga või kipub vedelema jäänud kausse närima, siis roostevabast terasest kaussi närides võib loom oma hambaid kahjustada või neid lausa lõhkuda.

Melamiinist nõud

Melamiin on materjal, mis sarnaneb plastikule, portselanile ja metallile. Sellest materjalist kausid on kerged, vastupidavad ja kriimustuskindlad ning ohutud tänu oma mittetoksilisusele. Vastupidav ja lõhnatu melamiinkauss sobib kasutamiseks väga erinevates tingimustes, seda võib pesta nõudepesumasinas ning sobib nii kassidele kui ka koertele.

Teisi alternatiive

Poelettidelt võib leida ka ümbertöödeldavast polüpropüleenist toodetud antimikroobseid kausse, millel on kummist põhi ning ergonoomiline disain. See on seest veidi kaardus, et lemmikul oleks kergem süüa. Olgugi, et hinna poolest on see teistest variantidest kulukam, on selle kausiga tagatud mikroobivastane kaitse. Teaduslikult on tõestatud, et polüpropüleenist valmistatud kauss ei lase paljuneda enam kui 99% MRSA ja E. Coli bakteril, mikroobidel ega hallitusel. Lisaks saab seda pesta nõudepesumasinas ning sobib kõikidele koeratõugudele.

Sobivat toidukaussi valides mõtle looma tervisele ja arvesta tema suuruse ja eelistustega.

Materjale on erinevaid. On olemas ka kausse, mis on osalt silikoonist või hoopis puidust. Võimalusi on väga palju. Aina enam populaarsust on saavutamas ka reguleeritava kõrgusega kausid, mida on saadaval erinevates suurustes. Reguleeritava statiivi eelis on see, et kui neljajalgne sööb sobival kõrgusel olevast kausist, toimib tema seedimine paremini. Kuna statiiv seisab kummipatjadel, on see ka libisemiskindel. Ühte kaussi võib panna vee, teise toidu või kui peres on mitu lemmikut, saavad nad ka kõrvuti süüa. Paljud statiivid on ehitatud nii, et kausse saab reguleerida vastavalt vajadusele, üks kauss võib asetseda kõrgemal kui teine, kui peres on erineva kasvuga lemmikloomad.

Sobivat toidukaussi valides on kõige tähtsam mõelda looma tervise peale, kasutusmugavusele ja arvestada ka potentsiaalsete ohtudega ning välistada neid nii palju kui võimalik. Valiku tegemisel tuleb arvestada lemmiku suurust ja harjumusi – mida suurem loom, seda suurem nõu ning seda kindlamalt peaks see nõu ka paigal püsima. Iga toidukausi puhul on oluline seda regulaarselt pesta, et vältida bakterite levikut. Kaussi peaks regulaarselt pesema ka siis, kui loom toidukausi laitmatult puhtaks lakub.

Räpases kausis hakkavad bakterid levima.