Lõuna-Korea teadlased kloonisid Snuppy rakkudest kolm kutsikat, põhjendades seda järgmiselt: „Et muuta koera kloonimise saavutus surematuks ja pakkuda geneetilisi ressursse edasisteks uuringuteks“. Ühtlasi avaldasid nad oma meetodid loodusteaduslikus ajakirjas „Teadusettekanded“.

Snuppy koed pärinevad ajast, mil ta oli 5-aastane. Selle proovi rakud hoiti kasvutingimustes alles ja paigutati vedelasse lämmastikku. Hiljem paigutati rakud teise koera munarakku, mille DNA oli eemaldatud. Kokku istutati 94 rekonstrueeritud varajast embrüot seitsme retsipientkoera munajuhadesse. Teadlaste üllatuseks jäid kolm retsipienti samal päeval tiineks.

Lõppkokkuvõttes sündis neli kutsikat, kuigi üks suri vähem kui 4 tunni vanusena. Ülejäänud kolm on veidi üle aasta vanad, terved ja, nagu näete, väga kohevad.

Kogu kloonide uuestikloonimine on suunatud sellele, et vastata küsimusele: kas kloonimine, kloonide kloonimine või uuestikloonitud kloonide kloonimine mõjub loomade tervisele kahjulikult? Algne Snuppy elas 10-aastaseks, mis on Afganistani hurtade keskmise eluiga. Koer Tai, kellest tema klooniti, elas 12-aastaseks. Kuigi mõlemad surid erinevasse vähivormi veidi erinevas vanuses, jääb see normaalse variatsiooni piiridesse.

Sündinud kutsikad näevad väga head välja. „Snuppyst kloonitud kolm tervet kutsikat on elus, ja nagu ka Snuppy puhul, ei eelda me, et nad peaksid kiirendatult vananema või olema haigustele vastuvõtlikumad kui looduslikult kasvatatud loomad,“ kirjutasid teadlased.

Enne 2005. aastat saatis teadlasi lammaste, hiirte, veiste, sigade, kitsede, küülikute ja kasside kloonimisel suur edu. Koerte kloonimine ei kippunud neil välja tulema. 1997. aasta augustis käivitas Texase A & M Ülikooli geneetikute tiim 3,7 miljonit dollarit maksva projekti, kuid see lõppes ebaõnnestumisega. Pärast paljude teadlaste korduvaid läbikukkumisi tähistati Snuppy kloonimise edu laialdaselt.

Siiski ei sündinud see ilma poleemikata. Hwang Woo-suk oli üks projekti juhtivaid teadlasi. Kuid ta sai tuntuks ka isikuna, kes oli ühe ajaloo "suurima teadusliku pettuse uurimise“ keskpunktis seoses tema vastuolulise, kloonitud inimembrüosid puudutava tööga.

Kõigest hoolimata oli koer Snuppy lugu õnnelik. Ja nüüd aitavad need kolm kutsikat jätkavad kloonimise, koerte ja tervise mõistmist.

Mida arvad Sina kloonimisest?

Allikas: iflscience.com