Mopsi päritolu on peidetud Idamaade tsivilisatsiooni hämarustesse. Tőug on tőenäoliselt üle 1000 aasta vana ning on aretatud kuningliku perekonna armastatud seltsilisena, pärinedes samast tüvest Pekingi paleekoeraga. Mopsid on väga võluvad, väärikad ja intelligentsed. Nad on alati tasakaaluka, rõõmsameelse ja elava loomuga.

Välimus
Mopsid on silmapaistva kandilise ning jässaka kehaehitusega, kusjuures väiksesse keresse mahub palju, mis väljendub kerekuju kompaktsuses, tugevas lihastikus ja heades proportsioonides.Tőu kőige iseloomulikumaks tunnuseks on pea ja saba. Kelmikas nägu on vahvalt kortsuline, andes arukust vői suurt kurbust väljendava ilme. Silmad on tumedad, suured, ümarad ning pehme särava pilguga. Kőrvad on lontis, kőrvaotsad riivavad külgedelt nägu. Saba on tugevalt keerdunud seljale. Mopsi nahk on lahtine, kuid ilma voltideta, välja arvatud pea. Tal on lühike kahekordne karvkate suurepärase aluskarvaga ning ilusa läikiva pealiskarvaga. Värvid on must, hőbedane fawn ja aprikoosi fawn. Iseloomulik on must mask, mustad kőrvad ja must selge joon mööda selga kolju tagaosast sabani.
Koera turjakõrgus jääb vahemikku 25 - 36 cm. Mopside kehaaal on 6,5 kuni 8,5 kg.

Toitmine
Armastab väga palju süüa. Peab jälgima söögikordi, et ei kasvaks ülekaaluliseks.

Suhtlus
Mopsil on stabiilne tasakaalukas temperament ning vallatu sőbralik iseloom. Ta on nii laste kui täiskasvanute lemmik. Vőőraste suhtes tavaliselt heatahtlik, kuid hoiatab omanikku vőőraste lähenemisest. Mops saab teiste loobadega üpris hästi läbi, kuni ta muutub armukadetaks, kui keegi teine loom istub omaniku süles.

Aktiivsus
Mops on väheaktiivne, vähenőudlik koer, kes sobib korteris pidamiseks.

Treenimine
Mops on keskmiselt treenitav

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 3-5 kutsikat.

Eluiga
Koera keskmine eluiga on 12-15 aastat.