Möödunud nädalavahetusel Tallinnas toimunud Ironmani triatloni vetelpäästetiimis osales ka newfoundlandi koera tõugu veepäästekoer Eike. Eike oli Tartust kohale tulnud veepääste turvatiimi ainus neljajalgne, kelle ülesanne oli koos oma omaniku ja juhendajaga vees olnud võistlejaid turvata. Terve võistluspäeva vältel viibis Eike koos Hiiega päästepaadis ja üheskoos jälgiti ujujaid. Koer pidi ujujatel silma peal hoidma ja jälgima, et keegi vee alla ei vajuks. Sel korral ei pidanud Eike õnneks päriselt vette hüppama ja kedagi päästma tormama, kuid võistlejatel hoidis ta kulli kombel silma peal ja nii mõnigi katkestanu tuli paati tõsta ja üheskoos kaldale transportida.

Eike on Riiast pärit ja Hiie perekonda just veepääste harrastamise eesmärgil perre ka võetud. Sel suvel saab ta juba seitsme aastaseks ja veetreeningud on olnud tema elu lahutamatuks osaks juba kutsikast saadik. Spetsiaalselt veepäästeks aretatud koeratõuge on tegelikult kolm: newfoundlandi koer, landseer ja leonberger. Neil koertel on tööks vajalik instinkt algupäraselt olemas ja vastav treening aitab kaasa loomade tõuomaste instinktide säilitamisele.

Suveperioodil on Eike iganädalaselt treeningutel. Üldjuhul 2-3 korda nädalas leiab Eike ja Hiie veest oma teadmisi ja oskusi praktiseerimas. Kui ilmad enam vette minemiseks sobilikud ei ole, käiakse koos grupiga matkamas ja jalutamas ning harrastatakse kelguvedu. Samuti toimuvad pidevalt erinevad veeohutusalased loengud, kus koerad alati kaasas käivad.

Eike kuulub Lõuna-Eesti veepäästekoerte gruppi “Märjad Käpad”. Koos teiste grupiliikmetega treenitakse Lõuna-Eestis, peamiselt Nõo järve ääres. 10 aastat tegutsenud veepäästekoerte grupp kuulub Elva Vabatahtlike Tuletõrjeühingu alla. Selles grupis on kokku 16 töökoera. Hiljuti Tartus toimunud Tartu Mill Triathlonil olid päästetöödel abis neist kaks - Eike ja tema kolleeg leonbergeri tõugu Morten. Veepäästekoerad on ka varem üritustel turvanud ja abistanud, kuid neli aastat tagasi esimesel advendil tuli Eikel kõik oma õpitud oskused töösse rakendada. Täiesti iseseisvalt ja instinktipõhiselt tegutsenud koer tõi Paisjärve jäisest veest välja uppumisohus olnud väikese lapse.

Fotol on Hiie ja koer Eike.

Täisväljaõppe saanud veepäästekoer on valmis tööle asuma üldjuhul umbes kolme aastaselt, kuid on ka neid, kes juba aastaselt tublit tööd teevad. Väljaõppest hoolimata on töökoerte õpe elupõhine ja vormi säilitamine nõuab regulaarset trenni. Põhirõhk on meeskonnapäästel, kus omanik läheb koos koeraga inimest päästma, inimene haarab kannatanust ja koera ülesanne on omanik koos kannatanuga ohutult kaldale vedada. Lisaks sellele õpivad koerad ka päästevahendeid ja -paate vedama.

Demonstratsioonesinemised lastelaagrites ja veeohutusteemaline ennetustöö kuulub samuti Eike igapäevaelu juurde. Täna-homme on talendikas Eike aga näitleja rollis ja astub üles Nõo kirikuaias toimuval kogupereetendusel “Kabeli juures kummitab”. Muude toimetuste ja tegemiste vahele jääb aega tavapärast koeraelu nautida, metsas müttada ja perelemmikule kohast tähelepanu, hoolt ja armastust nautida, sest kõik need veepäästekoerad on eelkõige siiski armastatud ja hoitud perekoerad.