1. Otsimismängud

Üks võimalustest, kuidas koera väsitada, on panna ta maiuseid otsima. Seda mängu saad teha nii toas kui ka õues. Viska maiused maha ja lase koeral neid maapinnalt otsida, seda võid teha ka koera õhtusöögiga. Ninatöö paneb koera keskenduma ja rahustab teda, seda nippi saad kasutada ka keerulistes olukordades, näiteks tervisesportlastest või teistest koertest möödumisel.

2. Trepitrenn

Trepitrenn on kasulik nii inimestele kui ka koertele. Kui loodusesse minna ei jõua, on see võimalus, kuidas kohustuslikud sammud kirja saada ja natukene end liigutada. Trepi peal saab koerale igasuguseid harjutusi anda. Kuna trepist üles-alla jooksmine on liigestele koormav, ei tohiks seda teha kutsika või juba eakama koeraga. Samuti ei tohiks trepp olla libe. Jälgi, et koer treppidel liialt rahmeldama ei hakkaks. Trepitrenni on hea teha näiteks Tallinna lauluväljaku treppidel, kuid kui on võimalik, saab seda teha ka kodus.

3. Takistusrajad

Ole loominguline, nii linnatänavatel kui ka metsas jalutades jääb tee peale erinevaid objekte, mida saab koera treenimise eesmärgil väga hästi ära kasutada. Õpeta koer üle puuokste hüppama, kividele-kändudele ronima ja ümber tänavavalgustusposti ringe tegema. Edukalt saab ära kasutada ka treppe või pargipinke. Takistusraja võid endale ka koduhoovi ehitada ja õpetada koera tõkkeid ületama, ümber puude jooksma ning läbi tunnelite jooksma.

4. Vii koer ujuma

Suvel saab koeraga ujumas käia, see on hea vaheldus rutiinsetele jalutuskäikudele ning mõjub hästi ka liigestele ja lihastele. Ujumine väsitab koera ja mõjub ka rahustavalt. Kui koerale meeldib palli järele joosta, saad seda ka vette loopida.

5. Arendavad mänguasjad

Maiusepallid, mõtlemismängud ja pusled saab täita maiuste või tavalise kuivtoiduga. Need pakuvad koerale väljakutset, panevad ta mõtlema ja väsitavad teda. Nuuskimine mõjub rahustavalt, aitab peletada igavust ja ärevust. See ei väsita küll füüsiliselt, kuid paneb koera mõtlema.

6. Peitusemäng

Peitusemäng meeldib ka neljajalgsetele ja see on väga heaks võimaluseks, kuidas lemmiklooma tähelepanu ja kontakti parandada. Tee seda toas, aias või jalutuskäikudel, poe peitu ja lase koeral end otsida. See õpetab koerale sind paremini jälgima.

7. Topsimäng

Selle mängimiseks on sul vaja koera täielikku tähelepanu. Võta mitu topsi, aseta need kõrvuti ja pane ühe topsi alla mõni hea maiuspala. Seejärel vaheta topside asukohta kiirelt ja mitu korda. Lase oma koeral nuuskida ja arvata, millise topsi all maiuspala on. Ka seda harjutust võid õhtusöögiga teha. Nuuskimine on rahustav tegevus ja mõjub koerale hästi.

8. Jooksulint

Ka koertele on olemas spetsiaalsed jooksulindid, mille peal kõndida või sörkida ja neid leiab ka Tallinnast, on koerasalonge ja teisigi kohti, kus need olemas on. Võib-olla on sul jooksulint juba kodus olemas? Harjuta koera tasa ja targu, alusta madalast kiirusest ja kasuta õpetamisel positiivseid meetmeid. Pane tähele, et sa koera üle ei koormaks! Konsulteeri koeratreeneriga.

Allikas: dogtime.com