1. Šokolaad sisaldab teobromiini. Mida tumedam šokolaad, seda mürgisem see on, sest sisaldab rohkem teobromiini. 200 g tumedat šokolaadi 25 kg kaaluvale koerale on juba üliohtlik. Piimašokolaad on ohutum, seda peab mürgistuse saamiseks sööma üle kahe kilo. Mürgistusnähud — kõhuvalu, oksendamine, rahutus, süljevool, kontrollimatu urineerimine, koordinatsioonihäired, lihaste nõrkus, krambid ja südame rütmihäired — ilmnevad 4-24 tunni pärast.

Kui söödud kogus on suur ja õigeaegselt abi ei saa, võib koer surra. Esmaabiks kutsuda esile oksendamine ja/või anda aktiivsütt suurtes kogustes.

2. Kohvis, tees ja koolajookides on kofeiin, mis mõjub samuti nagu šokolaadis sisalduv teobromiin.

3. Piparkookides on sooda, mis võib tekitada kõhugaase.

4. Ksülitool, mida leidub närimiskummis, alandab kiiresti ja tugevalt veresuhkru taset. Hüpoglükeemia võib tekkida 10-kilosel koeral, kes sööb 2-3 tükki. 30 minuti jooksul tekib oksendus, uimasus ja vaaruv kõnnak. Tekivad krambid ja teadvusekadu ning võib ilmneda ka maksakahjustus. Esmaabiks võib anda suhkrut või mett, kuid koer tuleks viia kindlasti arsti juurde kontrolli.

5. Sibul ja küüslauk ning samuti kõik teised laugud on teataval määral toksilised. Need tekitavad aneemiat, mille puhul punaliblede hulk veres väheneb ja organism võib jääda hapnikuvaegusse. Ühekordsel tarvitamisel ei ole surmav, aga pikaaegsel kasutamisel tekitab kroonilist verevaesust. Lemmikloomale mitte anda sibulat või küüslauku sisaldavat toitu, sest ka kuumutamine ei kaota kahjulikku toimet.

6. Avokaado tekitab kõhulahtisust, oksendamist, vedelikupeetust ja hingamisraskusi.

7. Kondid. Väikesed teravad luukillud võivad tekitada soolestikus traumasid. Kontide söömine suures koguses (eriti süldikondid) tekitavad sooleummistust.

8. Pähklid. Kõige ohtlikumad on makadaamia pähklid, aga ka kõik teised on kahjulikud. Makadaamia pähklid põhjustavad koertel nõrkust, depressiooni, oksendust, kõhuvalu, longet ja liigeste jäikust, krampe ja hüpertermiat. Nähud ilmnevad 12 tunni jooksul ja kestavad 12-48 tundi.

9. Rosinate ja viinamarjade kahjulik toime on avastatud suhteliselt hiljuti ja toksilisuse põhjus pole täpselt teada. Kaks tundi kuni üks ööpäev peale söömist võib esineda oksendamist ja hüperaktiivset käitumist. Kõhulahtisus tekib veidi hiljem. Edasi muutub loom apaatseks, kõht võib olla valulik ja uriinieritus lakkab. Tekib neerupuudulikkus, mis võib olla pöördumatu. Mürgistust võib põhjustada juba väike kogus — 115g 10-kilosele koerale. Neerukahjustuse tõsidus ei sõltu söödud kogusest ja mürgisus varieerub indiviiditi.

10. Pärmitaigen jätkab kerkimist ka veel koera maos ja tekitab etanooli. On valulik ja võib esile kutsuda isegi mao või soole rebenemist.

11. Jõululilled (jõulutäht, hüatsint, tulp, amarüllis ja asalea) on mürgised ja ärritavad allaneelatuna mao limaskesta. Asalea on kõige ohtlikum.

12. Väikseimgi kogus alkoholi kahjustab maksa.

13. Kui koer saab toorest kala pidevalt liiga palju, tekib tiamiini puudus, mis võib väljenduda krampidena. Toorest järvekalast võib saada paelussi.

14. Piim on paljudele täiskasvanud loomadele kahjulik, sest nende organism ei suuda seedida laktoosi ja seetõttu tekkivad seedehäired ja kõhulahtisus.

15. Kingipakkide nöörid ja kuusekard võivad allaneelatuna kahjustada seedetrakti seina ja tekitada sooleummistuse.

16. Kuuseokkaid ei suuda koera seedesüsteem seedida ja seetõttu võib suure koguse allaneelamisel tekkida sooleummistus.

17. Küünaldes sisalduv parafiin tekitab kõhulahtisust.

18. Ilutulestiku raketid sisaldavad mitmeid kemikaale. Allaneelatult võivad esile kutsuda mao- seedetrakti ärritust nagu oksendamine ja kõhuvalu, aga ka verist kõhulahtisust. Rasketel juhtudel ka värinaid, tõmblusi, krampe, neerupuudulikkust, kollatõbe, luuüdi muutusi ja hingamisraskusi. Ka võib tekkida näopiirkonna ja suu põletus ning silmade ärritus. Ilutulestikuraketi allaneelamisel ei tohi oksendamist esile kutsuda!

19. Rasvane, soolane ja/või vürtsikas toit tekitab seedehäireid. Koer ei ole sellise toiduga harjunud ja seetõttu peaks talle andma igapäevast sööki.

Kuidas anda esmaabi:

Ebasoovitavate asjade allaneelamisel kutsuda esile oksendamine, kui pole möödunud üle kahe tunni. Oksendamine on vastunäidustatud enamike kemikaalide puhul (näiteks ilutulestikuraketid) ning siis, kui allaneelatud ese on terav või torkiv (lisatrauma).

Oksendamise esilekutsumiseks anda suu kaudu 3%-list vesinikülihapendit 1-2 ml/1kg paar korda järjest. Võib proovida ka soolaga — umbes üks teelusikatäis soola, lisada natuke vett, teha sellest väike pall ja torgata koerale sügavale keelepärale. Tavaliselt koer oksendab selle peale üsna ruttu. Pärast soolapalli neelamist anda koerale juua. Kui koer ei oksenda, ei ole soovitatav protseduuri korrata, sest võib tekkida soolamürgistus.

Söetabletid on tõhusad ja turvalised ning takistavad mürkainete imendumist. Seovad enamikke ainetest ja viivad läbi seedekulgla. Söetablette tuleb anda ruttu, sest toime nõrgeneb 30 minuti jooksul ja ühe tunni pärast juba vähene. Sütt anda koerale 1-2g/kg. See tähendab, et 10-kilone koer peaks saama 40-50 tabletti ja koos piimaga. Tasub teada, et süsi ei seo hästi alkoholi, petrooli, söövitavaid happeid ja aluseid, floriidi, tsüaniidi ja metalle (raud ja liitium).

Väga halvas seisus või teadvusetut looma ei tohi oksendama ajada!

Kui oksendama ajamine ei õnnestu või pole kindel, et kõik kahjulik on väljutatud, tuleb pöörduda loomakliinikusse. Sama tuleb teha ka siis, kui koer tunneb end peale oksendamist halvasti. Pühade ajal on avatud Loomade Kiirabi Kliinik Tallinnas ja Maaülikooli Loomakliinik Tartus.